Cop de timó en el Govern de coalició. El vicepresident de l'Executiu, Pablo Iglesias, acaba d'assegurar a La Sexta que sí que hi haurà baixes laborals remunerades per a pares i mares amb fills que no emmalalteixin però que hagin de guardar quarantena després d'haver donat positiu en coronavirus algun membre del seu grup bombolla a l'escola, segons publica avui El Periódico de Catalunya, del mateix grup editorial de Diari de Girona. En el cas dels alumnes més grans, no es decretarà quarantena preventiva per a tota l'aula, però sí per als contactes estrets de l'estudiant infectat.

Iglesias ha assegurat que la titular de Treball, Yolanda Díaz, està dissenyant ja aquesta alternativa, que serà formulada com a baixa laboral per incapacitat temporal, un permís retribuït amb càrrec a la Seguretat Social i en què es percep entre el 60% i el 75% del sou. També cobreix els treballadors autònoms, tot i que la seva retribució varia en funció dels casos.

Canvi de postura

Ahir mateix, la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, va aclarir dubtes sobre els permisos laborals que tindran els progenitors amb fills que s'infectin de coronavirus o que s'hagin de mantenir en quarantena preventiva. Malgrat que la titular d'Educació, Isabel Celaá, va anunciar fa dies una nova fórmula per ajudar i cobrir econòmicament aquests progenitors, Montero va deixar clar que si un menor dona positiu en la malaltia, els pares -obligats a la quarantena si conviuen amb la criatura- tindran dret a una baixa laboral, que tindrà criteri mèdic i format de baixa per incapacitat temporal. Aquest permís està retribuït amb càrrec a la Seguretat Social i es percep entre el 60% i el 75% del sou. També cobreix els treballadors autònoms, tot i que la seva retribució varia en funció dels casos.

Ara bé, Montero va destacar que si el menor ha de guardar quarantena preventiva -per exemple, després d'haver donat positiu un company del mateix grup bombolla o per ser un contacte estret en el cas de les aules dels alumnes més grans- l'única solució que tenen els pares del Govern és acollir-se al pla Em Cuida, que permet la flexibilitat de la jornada laboral, fins i tot amb una reducció del 100%, però que comporta també una reducció salarial proporcional. Els autònoms no es podran acollir a aquest pla, que va ser creat per a la negociació entre el treballador i l'empresa i que, en principi, havia d'expirar el 22 de setembre. El Govern, vist el desenvolupament de la pandèmia, ha decidit estirar-lo més mesos.

Ajuts autonòmics

Els ajuts als pares estan en boca dels polítics des que la tornada a l'escola ha començat a ser una realitat. El Govern del president Torra va reclamar fa uns dies a l'Estat la posada en marxa d'una prestació especial que compensi salarialment els progenitors que es vegin obligats a sol·licitar una reducció de jornada o una excedència. Una competència que fins ara la Generalitat ha declinat exercir aportant fons propis, a diferència d'altres autonomies com el País Basc, el País València o Galícia, on després del primer tancament d'escoles van activar els seus propis ajuts a la conciliació per als treballadors que haguessin de cuidar un familiar a causa de l'emergència del coronavirus.