10 de setembre de 2020
10.09.2020
Diari de Girona

El govern es planteja congelar el sou dels funcionaris l'any 2021

Calviño assegura que la decisió es prendrà quan es munti "l'arquitectura dels pressupostos"

10.09.2020 | 12:43
Nadia Calviño.

El Govern no ha aclarit aquest dijous si congelarà el sou dels funcionaris en 2021, una decisió que prendrà en el moment en què s'aprovi el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), si bé la vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, ha recordat que funcionaris i pensionistes han registrat guanys de poder adquisitiu en els últims anys i que es preveu que hi hagi "inflació zero".

"Estem muntant l'arquitectura dels PGE, les decisions es prendran tenint en compte una multiplicitat de factors", ha respost Calviño sobre la possible congelació salarial dels empleats públics en una entrevista a COPE recollida per Europa Press.

Calviño ha elogiat la tasca de professors, metges, polítics, Exèrcit i tots els funcionaris en l'Administració en la gestió de les mesures extraordinàries i el seu esforç "molt important", pel que creu que "ha d'haver-hi un reconeixement general a la seva tasca".

No obstant això, sobre la variació o congelació del seu sou, ha dit que cal tenir en compte que en els últims anys hi ha hagut "guanys de poder adquisitiu" d'aquest col·lectiu i dels pensionistes, una cosa "important i positiva" perquè s'han recuperat les pèrdues de la crisi i són col·lectius i rendes rellevants perquè l'economia i el consum es recuperin "el més aviat possible".

A més, ha precisat que caldrà tenir en compte també que els indicadors apunten que hi haurà "inflació zero". De qualsevol manera, ha dit que tots aquests elements seran integrats en la preparació dels PGE que estan començant a fixar-se.

Fonts del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública han confirmat a Europa Press que fins que no s'aprovi el projecte de llei de PGE "no hi ha res" decidit al respecte.

Per la seva banda, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha respost en una entrevista a Onda Cero que no li consta la possible congelació de les pensions.

L'any 2010 el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va reduir el sou dels funcionaris un 5%, i els anys successius el salari va quedar congelat sota el mandat de Mariano Rajoy, que el 2012 va retirar la paga extraordinària de desembre, que va ser retornada posteriorment.

En 2018 l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va aconseguir un acord amb els sindicats per fixar pujades salarials fins al 2020 d'entre el 6,1% i el 8,8% vinculades al creixement i al compliment dels objectius de dèficit.

Per 2020 va quedar fixat un augment del 2% més una variable de fins a l'1% en funció del PIB i un altre 0,3% de fons addicionals, en paral·lel a l'equiparació salarial de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook