UPB Genetic World és una de les empreses que aspira a captar finançament europeu per millorar l'empresa. Està especialitzada en la producció i millora genètica de bestiar porcí.

Fundada el 1976, des del 2011 és distribuïdora en exclusiva per a Espanya i Portugal de l'empresa Choice Genetics, líder global en genètica porcina, que opera en els quatre continents amb solucions d'eficiència, rendiment i valor de les explotacions porcines.

El director gerent de la firma, David Coll, explica que el projecte presentat pretén millorar la valorització dels purins generats per l'explotació que l'empresa té al Berguedà, composta per un miler de truges reproductores.

S'han demanat un total de 600.000 euros que permetrien la implementació d'un sistema per al tractament de purins i la reducció d'emissions. No hi ha cap granja que utilitzi aquest sistema a Catalunya, segons Coll, el que aportaria una gran eficiència en la producció de subproductes en forma de biofertilitzants comercialitzables. El sistema, conegut com a «ammoneva», consisteix en la recuperació de nitrogen amoniacal, en forma d'aigua amoniacal, basat en el procés d'evaporació al buit i absorció, aplicable en zones excedentàries de nutrients i per tal de valoritzar el nitrogen excedentari.

A la pràctica permet transformar els excrements porcines a nitrat, fòsfor i potassa, més aigua sense olors que pot reutilitzar per a tasques de neteja.

Millors condicions

El resultat és una granja porcina amb menors emissions de vapors o amoníacs, el que repercuteix també en millors condicions per als animals i els treballadors de la planta.

És un exemple de projecte d'economia circular que compleix amb les exigències per a la millora de la sostenibilitat, tant des d'un punt de vista mediambiental com econòmic.

L'empresa podria vendre els excedents del tractament de purins de manera que aquests ingressos suplementaris servirien per pagar la inversió en un termini d'entre vuit i 10 anys. Les emissions de nitrats es reduirien en un 80%