L'escalada d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) ha experimentat una frenada en sec aquest setembre, que ha registrat un total de 191 acomiadaments a Catalunya. L'escàs volum de gent que ha anat a l'atur el novè mes de l'any no tapa, no obstant, la inèrcia del 2020. I és que en el que portem d'exercici, del gener al setembre, els afectats per un ERO a Catalunya pugen a 4.684 persones; el 39,3% més que en el mateix període de l'any anterior. Així ho constaten les dades actualitzades ahir pel Departament de Treball de la Generalitat.

Pròrroga dels ERTOs

L'expectativa i seguretat generada per la quarta pròrroga dels ERTOs de la covid, que assegura ajuts a les empreses que optin per la suspensió, no per l'extinció, ha contribuït a frenar l'escalada d'acomiadaments col·lectius. La frenada és significativa, ja que si al setembre es van registrar 191 acomiadats, a l'agost qui va anar a l'atur van ser 1.240. Al Departament de Treball no han entrat nous expedients de pes, que s'afegeixin als d'Acciona, Bosch, Saint Gobain, Comdata, Aludyne Automotive o Abertis; entre d'altres.

El discret registre del setembre, no obstant, no arregla el balanç d'un any que serà el pitjor a nivell d'EROs des del 2013. Perquè aquesta xifra de 4.684 afectats per un acomiadament col·lectiu ja és la més alta, a tres mesos d'acabar l'any, dels últims set anys. No s'experimentava una allau d'EROs així des de l'última crisi financera. Concretament, des de la reforma laboral del PP, el 2012, que va facilitar que les empreses recorressin als expedients d'extinció.