La ministra d'Indústria, Reyes Maroto, va assegurar ahir que vol incloure el projecte per aconseguir una fàbrica de bateries elèctriques al pla d'Espanya per als fons de recuperació i resiliència de la Unió Europea.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Maroto va dir que aquesta opció és una de les seves prioritats. «No sé si estarà a Catalunya, però és sens dubte una opció que estem mirant per a la reindustrialització de Nissan», va destacar. La ministra va dir que hi ha «raons per a l'optimisme» en el sector de l'automoció a Catalunya malgrat la sortida de Nissan, però no va voler donar detalls sobre les negociacions sobre el futur de la planta per no generar «falses expectatives».

Segons va dir Maroto, la fàbrica de bateries elèctriques és un projecte que volen «a l'agenda». «L'inclourem al pla de recuperació, Espanya pot ser líder per portar una fàbrica de bateries», va insistir. La ministra va dir que els fons europeus permetran «transformar i accelerar la transformació digital i tecnològica» del sector de l'automoció.

Així mateix, Maroto va confirmar que Catalunya ja ha executat el 100% dels ajuts del Pla Moves II, que subvenciona la compra de cotxes elèctrics, i va destacar l'ecosistema català en el sector de l'automoció, amb empreses punteres també en la fabricació de carregadors. El 70% de les empreses del sector de l'automòbil preveu caigudes de facturació de més del 30% aquest any, segons les dades presentades en el nou baròmetre sobre automoció «Auto Mobility Trends 2020» elaborat per Cotxe Global i YGroup.

La presentació del baròmetre es va fer ahir en un acte amb la ministra i representants econòmics i socials del sector de l'automoció que van fer un debat sobre l'estat i el futur d'aquesta indústria. En paral·lel, la plataforma informàtica per sol·licitar els ajuts del pla renove estarà activa a partir de dimarts que ve, 20 d'octubre, i s'espera que més de 135.000 persones acudeixin ja a aquesta convocatòria, segons les peticions presentades fins el moment davant els concessionaris.