El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i els consellers d'Agricultura de les comunitats autònomes s'han posat d'acord en la posició a defensar per Espanya a la recta final de la negociació de la Política Agrària Comuna (PAC). En concret, Planas va presidir aquesta setmana els consells consultius de política agrària i política pesquera com a trobades prèvies a Consell de Ministres d'Agricultura i Pesca de la Unió Europea (UE) que se celebrarà els 19 i 20 d'octubre a Luxemburg.

A la reunió, el titular d'Agricultura va sol·licitar la participació activa de les autonomies perquè agricultors i ramaders espanyols comptin amb un model d'aplicació de la PAC «més just i sostenible». Planas va instar les comunitats a col·laborar en el disseny de el Pla Estratègic perquè els productors disposin d'una política clara i senzilla que respongui a les necessitats detectades en els diferents sectors.

Agricultura va explicar que està previst que en les properes setmanes es celebrin reunions i grups de treball per definir el model per a Espanya, basat en una política «clara, senzilla, justa i sostenible» que tingui en compte les necessitats reals d'agricultors i ramaders.

Planas confia que en aquest Consell de Ministres es tanqui l'acord polític de la PAC perquè puguin continuar les negociacions a tres bandes: Consell, Parlament i Comissió Europea, amb l'objectiu que els reglaments d'aplicació es publiquin al primer semestre de 2021. Aquestes reunions seran paral·leles a les que Espanya realitzarà per avançar en el Pla Estratègic, ja que l'objectiu és presentar a la CE l'esborrany a l'abril de 2021.

Pel que fa al reglament de l'Organització Comuna de Mercats Agraris, en què Espanya ha aconseguit incloure l'oli d'oliva, a través de l'article 167 bis, el ministre defensarà que s'inclogui en el reglament transitori perquè es pot aplicar des de 2021. Aquesta mesura permetrà al sector de l'oli d'oliva desenvolupar normes de comercialització que redunden en una estabilització dels preus.