El preu diari del mercat majorista, el conegut com a «pool», s'ha situat en els 34,84 euros per megawatt hora (MWh) en la primera quinzena d'octubre, fet que representa un caiguda del 17% des de setembre i un 26% inferior a el de fa un any.

Segons els analistes del Grup ASE, aquest descens es deu a la caiguda de la demanda elèctrica, que cau un 4,1% respecte a octubre de l'any passat, a causa de l'impacte de la segona onada de la covid-19 i els efectes de les noves restriccions.

A més, aquest descens en el consum s'ha vist acompanyat de l'elevada producció renovable (+ 54%). Així, la forta producció eòlica ha protagonitzat les primeres setmanes d'octubre i ha cobert un 30,5% de la demanda elèctrica. També la generació hidràulica (+ 98%) i solar (+ 66%) han registrat un fort creixement durant aquestes dues setmanes.

Més potència

En el tercer trimestre d'aquest any s'han instal·lat 938 MW de potència renovable -517 MW solars i 421 MW eòlics-, cosa que representa un increment del 6,2% des de principis d'any i s'espera que, amb els projectes que hi ha en execució, quan acabi aquest exercici es superi el 10% de creixement anual de la potència renovable instal·lada.

Els analistes de Grup ASE assenyalen que tot i que el coronavirus implica incertesa en les inversions projectades per 2021, «els inversors i les polítiques comunitàries segueixen apostant per les renovables», un sector que «pot jugar un paper molt important en la recuperació econòmica a Espanya».

Canvi important

D'altra banda, destaquen «l'important canvi» que experimenta França aquest mes que, després que al setembre marqués el màxim històric d'exportació elèctrica, a l'octubre ha relaxat la seva demanda externa.

Al setembre, la pressió generada pel dèficit nuclear de França va elevar els preus de l'electricitat a tot Europa. No obstant això, a l'octubre gran part de el parc nuclear gal s'ha tornat a connectar i, a més, EDF ha anunciat un augment de l'objectiu de producció d'aquesta tecnologia per a 2020.

Pel que fa als futurs, la caiguda de el preu de les emissions, la millora de la producció nuclear a França i la previsió d'una recuperació més lenta de la demanda, motivada per la segona onada de la covid-19, rebaixen les expectatives de preus de l'electricitat a futur.

Així, des d eprincipis d'octubre, el mercat de futurs elèctrics espanyol ha experimentat una forta reducció de l'producte de novembre, a 41 euros per MWh, i del de desembre, a 42 euros per MWh, des dels 45,3 euros per MWh als que cotitzaven a la fi de setembre.