El Govern creu comptar ja amb vots suficients per aconseguir que dimarts el ple de Congrés ratifiqui per majoria absoluta la suspensió dels objectius de dèficit i de deute per a aquest any i el següent per la situació de crisi provocada per la pandèmia de ocvid-19 . Concretament, la cambra baixa ha de votar si aprecia l'existència d'una situació d'excepcionalitat que justifiqui la necessitat de suspendre aquestes regles de dèficit i de deute i, per legitimar la decisió del Govern, aquest necessita una majoria absoluta al Congrés. Per això, a l'executiu no en té prou amb sumar més suports que rebutjos, sinó que necessita arribar a almenys 176 vots afirmatius, suports que el Govern confia trobar en, almenys, Ciutadans, Junts i el PNB.

Fins al moment, han confirmat el seu suport a la suspensió de les regles fiscals Ciutadans, Junts, Més País, Compromís, Coalició Canària i el Partit Regionalista Càntabre (PRC), el que sumat a el PSOE i Unides Podem, suposaria el mínim de 176 vots favorables. Però el Govern també confia en el PNB, amb qui ja està negociant els pressupostos generals i amb qui governa a Euskadi, així com amb ERC, que sempre rebutja la imposició de límits de despeses i més ara que presideix interinament la Generalitat després de la inhabilitació de Quim Torra.UNA EXCEPCIÓ DAVANT SITUACIONS D'EMERGÈNCIA

La suspensió de les regles fiscals, aprovada pel Govern amb el vistiplau de la Comissió Europea, està emparada pels articles 135.4 de la Constitució i en el 11.3 de la Llei d'Estabilitat Pressupostària.