Més de mig milió d'aturats espera des de ja fa mesos el subsidi extraordinari anunciat pel Govern per a aquells que han esgotat la seva prestació durant la pandèmia. I és que el cop que ha suposat el coronavirus sobre el mercat de treball agreuja les dificultats per trobar una nova feina i les factures a final de mes continuen arribant. La crisi, malgrat la incipient recuperació, avança i els ingressos entre aquests col·lectius minven dia a dia. Fins al punt que un de cada tres aturats reconeix que acumula retards en el pagament de les seves factures; segons revela un recent informe d'Eurofound.

A finals d'agost va transcendir que el Ministeri de Treball i els agents socials ultimaven un nou subsidi extraordinari per a 550.000 aturats a tot el país. Una ajuda d'emergència de 430 euros per persona a percebre durant un període de tres mesos, segons els detalls de l'últim esborrany. De fet, el Govern va assumir com a propi el compromís de buscar «possibles solucions al consum durant l'estat d'alarma de les prestacions i subsidis d'atur de persones no afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació»; segons diu el document de la tercera pròrroga dels ERTOs.

Una vegada tancades les converses, amb consens, per a la quarta pròrroga dels ERTOs, el Ministeri de Treball es proposa desencallar aquest nou subsidi. Les previsions de l'equip de Díaz són poder aprovar-lo abans d'acabar el mes d'octubre. El cost d'aquest subsidi per a l'erari públic ha sigut un dels obstacles principals fins ara, ja que en el fons de la qüestió no hi ha grans dissensos entre executiu, patronal i sindicats. Aquest rondaria els 900 milions d'euros, segons fonts presents en les converses. Aquesta mesura vindria a ser una nova escama de l'escut social, disposada per cobrir el buit entre els ERTOs, als quals aquests aturats no tenen dret, i el nou Ingrés Mínim Vital, amb un encallament en la gestió.

«Jo el que vull és treballar»

Miguel Ángel Martínez va complir fa a penes dues setmanes dos anys sense treballar i aquest final de mes el SEPE no li ingressarà cap prestació. Va arribar a la pandèmia sense feina i durant aquesta va esgotar la seva prestació. L'última feina d'aquest barceloní de 44 anys era en una ludoteca i abans venia de diverses feines en el sector sociocultural i recreatiu. Una depressió el va obligar a deixar la feina i la caiguda d'ingressos el va forçar a deixar el seu pis i tornar a viure amb la seva mare.

«Tota ajuda ve bé, però si a mi durant tres mesos em paguen 430 euros i després s'acaba aquesta ajuda no m'arregla res. Jo el que vull és treballar. Sentir-me útil», afirma. «Han necessitat set, vuit mesos per a aquests 430 euros simplement durant tres mesos? Per tres mesos s'estan menjant el cap? Això ja ho haurien d'haver arreglat fa temps», afegeix. La prestació d'atur se li ha esgotat, no així l'actitud i les ganes de treballar. Fa més d'un any que intenta reenganxar-se al mercat, amb l'ajuda de Barcelona Activa, i la crisi econòmica que ha vingut amb el virus li ha posat més difícil les coses.

Tots els familiars desocupats

A Espanya un total de 670.900 famílies es troben amb tots els seus membres a l'atur i sense ingressos; segons les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa de l'INE referents al segon trimestre. Una xifra que ha crescut el 23% l'últim any. Aquesta falta d'ingressos es tradueix en malabarismes quotidians amb els subministraments, que no sempre són possibles. En paral·lel, un de cada tres aturats a Europa afirma que està endarrerit amb el pagament de les factures dels subministraments.