El Departament de Treball ha comptabilitzat l'entrada de 1.556 expedients de regulació d'ocupació temporal (ERTO) que afecten 13.698 treballadors des del 16 d'octubre, coincidint amb el tancament de bars i restaurants i les noves restriccions al comerç per combatre la covid-19. El conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, va donar la xifra ahir en ésser preguntat pels ERTOs durant la roda de premsa posterior a la signatura d'un conveni entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per reforçar la coordinació en matèria de polítiques actives d'ocupació.

Força major

D'aquests 1.556 ERTOs, registrats entre el dia 16 i el 19 d'octubre, un total de 660 s'han presentat adduint força major i 34 per motius d'organització o econòmics, mentre que 862 corresponen a la nova figura «d'impediment» relacionada amb la pandèmia i introduïda en l'última regulació dels ERTOs.

El Homrani va apuntar que el nombre total de treballadors afectats per ERTOs des del tancament de bars i restaurants probablement és més gran que aquests 153.698 perquè la Generalitat no coneix el nombre d'expedients que encara estaven actius de la primera onada de l'epidèmia i que s'han pogut reactivar ara.

Per demarcacions, la de Barcelona és la que ha registrat un major nombre d'expedients: un total de 1.215 que afecten 10.861 treballadors. Els sindicats han advertit ja que el nombre d'ERTOs augmentarà de manera important.