El Govern de la Generalitat va donar ahir per aprovat un decret llei amb el qual es rebaixarà fins a un 50% el lloguer dels establiments i locals comercials que tenen prohibit desenvolupar la seva activitat per les restriccions per tallar els contagis de covid-19, com bars i restaurants.

Tal com va anunciar en roda de premsa la portaveu del Govern, Meritxell Budó, es tracta d'un decret que faculta els titulars dels establiments a iniciar una negociació amb els propietaris d'immobles per establir una rebaixa temporal i de mutu acord de la mensualitat de les rendes. En concret, estableix un període de negociació d'un mes entre el propietari del local i l'arrendatari i, en cas de no arribar a un acord, passa a aplicar-se automàticament una rebaixa del lloguer en funció d'una taxació preestablerta.

La nova norma fixa que, si no hi ha acord entre les parts, el lloguer d'aquells negocis que estan totalment tancats per les mesures sanitàries, com bars i restaurants, centres d'estètica, bingos, casinos, sales de joc o ludoteques, es reduirà automàticament un 50% a comptar des del dia en què l'arrendatari notifiqui la seva voluntat de negociar.

D'altra banda, els negocis l'activitat està parcialment limitada per la pandèmia, com comerços, teatres, botigues 24 hores, gimnasos o hotels, tindran una rebaixa del lloguer proporcional a la disminució dels seus aforaments i horaris d'atenció al públic.

Les reaccions

El Gremi de la Restauració de Barcelona va celebrar l'«històric» decret llei aprovat i que considera que és un «pas valent en la direcció adequada». «Per als restauradors, el pas que ha fet avui la Generalitat es pot qualificar d'històric i suposa atendre la demanda plantejada pel sector a l'inici de la pandèmia», va indicar el director general del Gremi, Roger Pallarols.

D'altra banda, el sector d'hoteleria i turisme de la UGT catalana va exigir una exempció total del pagament del lloguer dels establiments. Segons el parer d'aquest sindicat, tot i les ajudes -directes i en forma de préstecs- aprovades ahir pel Govern, el tancament d'aquests establiments posa en risc el treball de 120.000 assalariats de l'hostaleria a Catalunya. Tanmateix, la UGT també demana celeritat en la gestió de les prestacions per ERO temporal.

En canvi, la patronal Foment del Treball rebutja el decret perquè segons la seva opinió «provoca inseguretat jurídica». L'organització empresarial censura que la Generalitat intervingui en el mercat de lloguer i considera que ha de ser l'administració la que assumeixi la pèrdua d'ingressos dels negocis restringits.