Els ministres d'Agricultura de la Unió Europea han arribat a un acord aquesta setmana sobre la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) que donarà més flexibilitat als estats per assolir els objectius climàtics comuns amb els seus propis plans agraris. De cara a reduir l'impacte mediambiental de la UE, els 27 aposten per dedicar un 20% de les ajudes directes per a agricultors a plans ecològics voluntaris, els anomenats «eco-esquemes». Als agricultors d'Espanya els correspondran més de 47.000 milions d'euros. Un cop pactada la seva posició, s'espera que els governs europeus comencin aviat la negociació amb el Parlament Europeu sobre la reforma de la PAC.

Precisament, el ple del Parlament Europeu va demanar dijous que la PAC destini les seves ajudes a aquells professionals que desenvolupen «un nivell mínim d'activitat agrària», de manera que quedin exclosos de les mateixes els anomenats «agricultors de sofà».

L'Eurocambra ha votat al llarg d'aquesta setmana les seves línies vermelles de cara a les negociacions que han de començar en les pròximes setmanes amb els governs de la UE per acordar els tres reglaments que compondran la PAC a partir de 2023.

En aquestes, els eurodiputats descarten el concepte d'«agricultor genuí» que va proposar la Comissió Europea i recuperen el «d'agricultor actiu». Amb aquesta definició, el Parlament Europeu vol blindar les ajudes perquè arriben a agricultors i ramaders que desenvolupa una veritable activitat de el sector primari.

Plans estratègics estatals

Sobre la taula hi ha la creació de plans estratègics estatals, una reducció de la partida de la PAC i la condicionalitat climàtica dels pagaments directes als agricultors. També hi ha una controvertida prohibició de l'etiqueta «hamburguesa vegetal», a petició del sector ramader, que ahir va ser rebujtada per la UE. Després d'unes quaranta hores de negociació, els ministres d'agricultura de la UE van arribar dimecres a un acord. La proporció de fons reservats als plans ecològics ha estat un dels punts més difícils en les converses, però finalment els ministres s'han decantat per dedicar-hi el 20%.

La nova PAC, que entrarà en vigor el 2023, comptarà amb un pressupost de 390.000 milions d'euros, dels quals a Espanya li tocaran 47.000 milions.

Retallades a la pagesia

Unió de Pagesos considera que les propostes reglamentàries adoptades dimarts pels ministres d'Agricultura de la Unió Europea, en el sí del Consell de la UE, sobre la futura PAC suposaran retallades a les rendes de la pagesia catalana. El sindicat va advertir que, per una banda, comportaran la reducció dels ajuts directes, a la vegada que la nova condicionalitat reforçada (bones condicions agràries mediambientals i requisits legals de gestió), i l'obligació de destinar una part significativa (entre el 20% i el 23%) dels ajuts directes anuals als nous ecoesquemes (règims a favor del clima i el medi ambient que només compensen totalment o parcial els costos addicionals o les pèrdues d'ingressos que comporten).

El Govern, a l'expectativa

Per la seva banda, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha dit que està a «l'expectativa» de com s'acabarà de materialitzar la nova Política Agrària Comuna després de l'acord a què van arribar els ministres d'agricultura dels estats membre dimarts passat. En aquest sentit, va insistir en reivindicar una vegada més la «territorialització» dels plans estratègics que han de definir els estats membres.