L'Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicarà demà reflectirà una pujada de la taxa d'atur de més de dos punts, des del 15,3% al 18%, segons les previsions de Asempleo. Si es compleixen aquestes estimacions, la taxa d'atur arribarà el tercer trimestre al seu valor més alt des de principis de 2017, quan va superar el 18,7%. Els càlculs d'Asempleo per l'EPA d'estiu contemplen la creació de 150.000 llocs de treball respecte el segon trimestre, fins a un total de 18,75 milions d'ocupats.

Si es compara el total d'ocupats que preveu la patronal d'agències privades d'ocupació per al tercer trimestre amb el del mateix període del 2019, es tornen a observar els estralls de la pandèmia: 1,1 milions de llocs de treball perduts en l'últim any.

De cara als propers tres mesos, l'indicador que elabora Asempleo apunta a una moderació en la creació d'ocupació a causa de la «creixent incertesa lligada als possibles rebrots de la pandèmia». D'aquesta manera, s'espera un «fre» al ritme interanual d'evolució dels ocupats, estabilitzant-se en l'entorn del -5,5% fins a finals d'any.

La patronal d'agències privades d'ocupació assenyala que la incertesa afectarà de manera heterogènia l'economia, amb més intensitat als serveis, mentre que la indústria oferirà «un major nivell de resiliència». «La prolongació dels expedients de regulació temporal d'ocupació fins al 31 de gener de 2021 suposa un alleujament per als sectors més afectats per les restriccions d'activitat, si bé la incertesa segueix planant sobre el mercat de treball a causa de les possibles conseqüències de la segona onada», afirma Asempleo.