La compra de locals comercials a peu de carrer per a la seva transformació en habitatges s'ha convertit en una tendència cada vegada més habitual, sobretot a ciutats com Madrid o Barcelona. No obstant això, tot i que aquesta opció pot ser fins a un 35% més barata, els riscos que comporta poden fer-la inviable.

Des de 2018, aquests «nous habitatges» s'han posat de moda, fonamentalment als mercats més tensionats en què els preus de l'habitatge resulten prohibitius per a gran part de la població, que veu a més com prolifera el nombre de locals comercials buits per cessament d'activitat. Cada vegada que la situació econòmica empitjora el canvi de locals a habitatge cobra interès i en un context com l'actual, marcat pel coronavirus, és encara més gran perquè els propers mesos gairebé el 40% dels locals comercials estaran disponibles, reconeix el vicepresident d'Alfa Inmobiliaria, Jesús Duque.

En canvi, per als comerciants barcelonins aquesta tendència «deixa la zona morta de comerç. Desapareix la vitalitat». Ho adverteix el president de PIMEComerç, Àlex Goñi. «El perill és que el barri es quedi com una zona residencial», afirma el president de l'eix Poblenou, Miguel López.