Pimec constata que el 2019 les pimes espanyoles menys consumidores d'electricitat (menys de 20 megawatt per hora, MW/h) són, desprès d'Itàlia, les que la paguen més cara de tot Europa: a 24,72 cèntims el kilowatt/hora (kW/h). Segons un informe de l'Observatori de la Pimec sota el títol «Preus de l'electricitat a Europa comparats (20162019)» i en relació amb l'evolució dels preus de l'electricitat a Espanya, s'indica que per a consumidors petits en els darrers anys el preu es mou sempre al voltant dels 25 cèntims.

El document també destaca que el diferencial de preus que paguen les empreses petites consumidores respecte de les grans consumidores a Espanya és de 16,37 cèntims kW/h el 2019, és a dir, qui consumeix menys de 20 MW/h paga el kW/h a tres vegades el preu que la paga una empresa que consumeix 20.000 MW/h o més.

D'altra banda, per a les empreses de menys de 20 MW/h de consum, els preus que es paguen a Espanya són un 11% més alts que la mitjana de les economies grans (Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit), un 54% més alts que la mitjana de les economies petites avançades i un 63% més alts que la mitjana de les economies menys desenvolupades.

Per països, el que té l'electricitat més barata entre els més desenvolupats és França, mentre que entre els països menys desenvolupats els preus més baixos els trobem en els estats de l'Europa de l'est.

Bulgària, Txèquia i Eslovènia

De les empreses que consumeixen menys de 20 MV/h, i de les que ho fan entre 20 i 500 MW/h, les de Bulgària són les que paguen menys per l'electricitat; a Espanya és un 135% i un 50% més cara, respectivament. De la forquilla que va dels 500 als 2.000 MW/h, les companyies txeques són les més beneficiades pel preu de la llum, ja que paguen un 45% menys que les espanyoles.

Passa el mateix dels 2.000 a 20.000 MW/h; la República Txeca és la que ofereix una tarifa més econòmica, un 28% més barata que la d'aquí. I finalment, entre les empreses que gasten més (de 20.000 a 70.000 MW/h), les companyies d'Eslovènia paguen un 21% menys que les de l'Estat.

D'aquesta manera, es conclou que a Espanya la distància de preus entre el consumidor d'electricitat més petit i el consumidor més gran és la segona més alta d'Europa després d'Itàlia. L'informe de l'Observatori de la PIMEC

Aquest estudi analitza els preus de l'electricitat que paguen les empreses de 26 països europeus, sobre la base d'estadístiques de l'Eurostat. Les seves dades se centren en l'any 2019 i també en el període de de l'any 2016 al 2019, distingint nivells de consum i els seus preus corresponents. La informació es refereix en tot el document a preus amb impostos especials i taxes, però sense impostos deduïbles com l'IVA.