La gironina Construccions Rubau iniciarà, a finals d'octubre, les obres de conservació d'una de les principals carreteres del Perú per un import de 26 milions d'euros (MEUR). Es tracta de la Panamericana Sur, que connecta el país de nord a sud per litoral. En total, s'encarregarà de la conservació d'un total de 382 quilòmetres i està previst que les obres acabin d'aquí a tres anys. El CEO de la companyia, Miguel Jurado, assegura que els treballs garantiran "un òptim estat de conservació d'un tram d'infraestructura vital per al país".

Rubau, que ja suma més de 2.000 km de conservació de vies, opera al Perú des de fa 7 anys -sota el nom de Construccions Rubau SA, Sucursal Perú- i en països de l'entorn com Colòmbia, Mèxic, Bolívia i Panamà.

Els treballs de conservació de les dues rutes per carretera a Ica es desenvoluparan al llarg de 382,14 quilòmetres i consistiran, principalment, en l'asfaltatge i el tractament de fissures. Pel que fa a la conservació rutinària sense maquinària, l'empresa s'encarregarà de la neteja de cunetes, obres de desguàs, retirada manual de petits ensorraments o reparacions de sots.

Les obres de conservació periòdica -que es realitzaran en 157 km-, en canvi, comptaran amb maquinària per fer treballs de recuperació del paviment, la construcció de murs o la substitució de la senyalització.

La sucursal Perú de Construccions Rubau va néixer l'any 2013 amb la construcció de la presa Paccoccocha i la sobreelevació de la presa Pampahuasi del projecte d'irrigació de Chumbao. El 2014 se li van adjudicar les obres de manteniment periòdic dels paviments de l'aeroport Capitán FAP Pedro Canga Rodríguez de Tumbes, i el 2015 li van confiar la seva segona obra hidràulica, la instal—lació del servei d'aigua del sistema de reg a les localitats de Yanaquihua, Charco i Vallecito de districte de Yanaquihua, a la província de Condesuyos-Arequipa.

L'any 2016 va rebre l'adjudicació de la rehabilitació i millora dels paviments de l'aeroport de Jauja. Unes obres que van facilitar l'operació de naus de gran envergadura i permetre la connexió aèria dels pobles del Mantaro amb la costa del país. Actualment Construccions Rubau SA, Sucursal Perú opta a diversos concursos i té projectes en marxa amb les principals companyies mineres del país.

Construccions Rubau té una important presència a nivell nacional i internacional com a constructora i concessionària, operant, a més del Perú, en països com Polònia, Colòmbia, Mèxic, Bolívia i Panamà. Actualment executa importants obres com la construcció de la nova Clínica Girona, la remodelació de la Roca Village (Barcelona), la construcció de l'edifici d'oficines per a La Llave de Oro al 22@ (Barcelona), una important participació en les obres dels túnels de Glòries (Barcelona) i la línia ferroviària de l'AVE tram Sangonera-Totana (Múrcia).

En l'àmbit internacional destaca la construcció de dos hospitals de 3r nivell a Bolívia i la construcció d'importants autopistes a Polònia.

Un nou projecte empresarial

La constructora i concessionària va endegar un nou projecte empresarial amb la incorporació de Miguel Jurado com a CEO l'any 2019. Durant el primer any del nou projecte, Rubau ha diversificat les seves àrees de negoci comprometent-se amb la preservació de l'entorn, la sostenibilitat i la neutralitat climàtica. Amb aquest objectiu s'ha constituït Prenergy com a empresa punt de llança en l'àmbit de l'energia, amb un contracte ja en vigor amb Endesa.

A més, s'ha endinsat en el lloguer d'habitatges socials, té oberts projectes d'habitatges prefabricats i projectes residencials per a gent gran i ha entrat amb força en l'àmbit de la conservació de carreteres. Recentment, la companyia ha comprat l'empresa barcelonina Aguas, Residuos y Medio Ambiente SA (AREMA).