La constructora gironina Construccions Rubau iniciarà, a finals d'octubre, les obres de conservació d'un total de 382 quilòmetres d'una de les principals carreteres del Perú per un import de 26 milions d'euros. Es tracta de la carretera Panamericana Sur (PE-1S), que connecta el país de nord a sud pel litoral amb epicentre a Ica, i les obres han estat adjudicades per Provías Nacional, organisme que depèn del Ministeri de Transports peruà.

És previst que les dues rutes vials que enllacen Guadalupe, Ica, Palpa i Nasca, per un costat, i Marcona, Chala i Ático, per l'altre, estiguin finalitzades d'aquí a 3 anys. Segons Miguel Jurado, CEO de la companyia, «es garantirà un òptim estat de conservació d'un tram d'infraestructura vital per al país».

Construccions Rubau, que amb aquesta obra suma ja més de 2.000 quilòmetres en conservació de carretera tant en l'àmbit nacional com internacional, opera a Perú des de fa 7 anys -sota el nom de Construccions Rubau SA, Sucursal Perú- i en països de l'entorn com Colòmbia, Mèxic, Bolívia i Panamà. Les activitats de conservació rutinària i periòdica de les dues rutes vials a Ica es desenvoluparan en 382,14 quilòmetres en total i durant 36 mesos, i consistiran principalment en l'asfaltatge i tractament de fissures.

Per una part, hi haurà un treball de conservació rutinària, sense maquinària, referent a la neteja de cunetes i obres de desguàs, retirada manual de petits ensorraments o petites reparacions de sots. Per l'altra, les obres de conservació periòdica -que es realitzaran en 157 quilòmetres- comptaran amb ús de maquinària en treballs de recuperació del paviment (reasfaltat), la construcció de murs o la substitució de la senyalització.

Set anys al país

Construccions Rubau SA, Sucursal Perú va néixer el 2013 amb la construcció de la presa Paccoccocha i la sobreelevació de la presa Pampahuasi del projecte d'irrigació de Chumbao. El 2014 li van ser adjudicades les obres de manteniment periòdic dels paviments de l'aeroport Capitán FAP Pedro Canga Rodríguez de Tumbes, i el 2015 se li va confiar la seva segona obra hidràulica, la instal·lació del servei d'aigua del sistema de reg a les localitats de Yanaquihua, Charco i Vallecito de districte de Yanaquihua, a la província de Condesuyos-Arequipa.

Però no va ser fins al 2016, amb l'adjudicació de la rehabilitació i millora dels paviments de l'aeroport de Jauja, que les expectatives d'implantació al país es van veure complertes.

Aquest projecte va consistir en la rehabilitació del paviment asfàltic per a la millora de les condicions de servei i seguretat. Les obres van facilitar l'operació d'aeronaus de gran envergadura i permet la connexió aèria dels pobles del Mantaro amb la costa del país, incrementant el turisme de la zona i dinamitzant l'economia local. Actualment Construccions Rubau SA, Sucursal Perú opta a diversos concursos i té projectes en marxa amb les principals companyies mineres del país.

Presència internacional

Construccions Rubau té una important presència a escala nacional i internacional com a constructora i concessionària, operant, a més del Perú, en països com Polònia, Colòmbia, Mèxic, Bolívia i Panamà. Actualment executa importants obres com la construcció de la nova Clínica Girona (Girona), la remodelació de la Roca Village (Barcelona).