Banc Sabadell prepara un pla d'ajust que suposarà la sortida de fins a 2.000 empleats de l'entitat bancària sobre la base de prejubilacions i baixes incentivades, segons fonts coneixedores dels contactes que s'han dut a terme entre direcció i sindicats. El banc té la intenció de presentar formalment el seu pla als sindicats en una reunió que està prevista per a la setmana que ve. Fonts del banc han assenyalat que encara no s'ha iniciat cap negociació i han declinat fer comentaris.

Amb aquest moviment, l'entitat bancària presidida per Josep Oliu busca reduir costos per adaptar-se a la nova realitat competitiva del mercat bancari, a més d'ajustar-se a les últimes tendències en els usos dels clients, marcades per la digitalització.

En paral·lel a la sortida d'empleats a Espanya, la filial britànica de Banc Sabadell, TSB, va anunciar fa unes setmanes que planeja tancar 164 sucursals al Regne Unit aquest proper 2021 per guanyar rendibilitat, cosa que afectarà uns 900 llocs de treball.

Banc Sabadell seguirà així els passos d'altres entitats bancàries que ja han anunciat retallades de plantilla, com el Santander, que ahir mateix va avançar que portarà a terme un expedient de regulació d'ocupació (ERO) a Espanya que podria afectar 3.000 empleats.

El Sabadell torna a estar a totes les travesses en la nova ronda de fusions encoratjada per la crisi del coronavirus i, de moment, la mateixa entitat ha contactat almenys amb BBVA i Kutxabank per explorar una possible operació corporativa, segons fonts financeres. Malgrat aquests contactes preliminars, el Sabadell ha aclarit recentment que no manté converses formals amb ningú i insisteix que té el seu propi full de ruta per guanyar rendibilitat i crear valor en solitari. Això sí, el banc considera «qualsevol opció estratègica» que creï i maximitzi el valor per als accionistes.

Des de principis de setembre, sempre segons les fonts financeres consultades per Efe, BBVA té un equip propi fent números pel seu compte sobre Sabadell; des de l'entitat no confirmen aquest fet, però recorden que per obligació amb els seus accionistes el banc estudia les oportunitats que sorgeixin. Les sinergies podrien ser més que suficients perquè l'operació tingués lògica industrial i financera, però el dubte està en si a BBVA li interessa realment a hores d'ara participar en una operació a Espanya.

Davant aquestes incerteses, en les últimes setmanes va començar a publicar-se en diferents mitjans que Kutxabank, centrat en el seu propi grup després de l'absorció al principi de la crisi financera de Cajasur, podria animar-se ara a participar en una operació corporativa tenint en compte la seva forta posició de capital.