La patronal Cecot i la Diputació de Girona van anunciar ahir la continuïtat del programa Reempresa, destinat a facilitar la transmissió d'empreses i evitar-ne el tancament. Des de la seva creació el 2013 aquest servei ha aconseguit evitar el tancament de 277 negocis i preservar 682 llocs de treball a la província amb una inversió induïda de 10 milions d'euros. I en un context de pandèmia, el servei ha salvat 38 negocis i ha conservat 45 llocs de de feina amb una inversió de 2,5 milions.

Ambdós organismes van anunciar la revàlida de l'acord en un acte en el qual van participar el vicepresident primer de la Diputació, Pau Presas; juntament amb el president de la patronal Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, Antoni Abad, i el director tècnic del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomer.

L'objectiu del programa és evitar que negocis que no tenen continuïtat acabin tancant. En aquest sentit, Reempresa ajuda a posar en contacte persones que es volen vendre la seva empresa amb emprenedors interessats a comprar-la, i els assessora perquè aquestes transaccions arribin a bon port.

«La prioritat és que hi hagi relleu i així se salvin empreses», va explicar el president de Cecot, Antoni Abad, que va reivindicar que el programa suposa obrir oportunitats en un context tan difícil com l'actual. «El moment no ens ha aturat», va dir de la pandèmia.

El director del centre Reempresa de Catalunya, Albert Colomer, va explicar que el programa permet «fixar llocs de treball al territori»; perquè, de fet, la majoria de les transaccions són de petites i mitjanes empreses (com ara botigues de poble). A més, Colomer va dir que la taxa de supervivència dels negocis és elevada, perquè fins al 87% perviuen després de tres o cinc anys.

Pel que fa a sectors, a comarques gironines, al llarg d'aquests anys la majoria dels negocis que han passat per Reempresa són del sector de l'hostaleria (39%), seguit del comerç i els serveis (amb un 28% cadascun).

Colomer, però, també va destacar que hi ha hagut un 4% d'indústries. I per distribució geogràfica, la majoria es troben a les comarques del Gironès (37,18%), seguides de la Selva (19,49%), el Ripollès (10,8%) i l'Alt Empordà (9,39%). El director del centre Reempresa també va dir que la pandèmia no ha incrementat les peticions d'empresaris que han volgut entrat al programa.