CaixaBank i Banc Sabadell han patit una davallada dels seus beneficis pels efectes de la covid-19 en l'economia. CaixaBank ha guanyat fins al setembre 726 milions d'euros, una xifra un 42,6% inferior a la de 2019 a causa de les provisions per valor de 1.161 milions realitzades per pal·liar l'impacte de la pandèmia, que augura elevarà la taxa de morositat el proper any, però sense arribar a un nivell «catastròfic».

La crisi de la covid-19 ha afectat els resultats acumulats del banc en els nou primers mesos de l'any, si bé les dades del tercer trimestre evidencien una millora de tots els indicadors respecte a l'anterior, quan l'activitat del país va quedar pràcticament paralitzada pel confinament de la població.

En roda de premsa, el conseller delegat del banc, Gonzalo Gortázar, va destacar que entre juliol i setembre es va recuperar el crèdit hipotecari i el finançament al consum i que es va tancar el trimestre amb una taxa de morositat del 3,5%, un ràtio, sosté el directiu, que previsiblement es mantindrà per sota del 4% el 2020, però que augmentarà de cara a un 2021 que es preveu «difícil». Sobre la fusió amb Bankia Gortázar va dir que «Barcelona seguirà tenint un pes clau en la nova entitat».

Un 74% menys de guanys

Per la seva banda, Banc Sabadell va registrar un benefici de 203 milions d'euros entre gener i setembre, un 74,1% menys respecte el mateix període de l'exercici anterior. Segons l'entitat, aquest descens respon a l'actualització dels models IFRS9 (una normativa que obliga a elevar les provisions) i a la caiguda d'ingressos derivada de la pandèmia. Malgrat tot, el banc es mostra satisfet pels resultats obtinguts i destaca que «superen el consens de mercat», tal com ha assenyalat en un comunicat publicat ahir.

El conseller delegat de l'entitat, Jaume Guardiola, va evitar ahir especular sobre si el banc participarà en hipotètics processos d'integració amb altres entitats i es va limitar a apuntar que segueix «obert a oportunitats que suposin creació de valor» per als seus accionistes.

Pèrdues de 15 milions al BBVA

El BBVA registra unes pèrdues de 15 milions d'euros en el que portem d'any per l'efecte de la pandèmia, que té un impacte en els seus comptes de 2.084 milions d'euros. Si s'exclou aquest últim element, l'entitat hauria guanyat en el que portem d'any 2.069 milions d'euros, un 43,6% menys que entre gener i setembre del 2019.