31 de octubre de 2020
31.10.2020
Diari de Girona

Unió de Pagesos demana que es garanteixin les batudes de senglar durant l'estat d'alarma

El sindicat sosté que amb aquestes mesures cinegètiques s'evitarà la difusió de malalties com la Pesta Porcina Africana i la tuberculosi bovina

30.10.2020 | 23:50
Una batuda de senglars a Sant Martí de Llémena, en una imatge d'arxiu

Unió de Pagesos ha demanat als departaments d'Agricultura, Territori i Salut que garanteixin que, mentre estigui vigent l'estat d'alarma, es puguin dur a terme les actuacions necessàries per protegir els cultius dels danys de la fauna cinegètica i per evitar la difusió de malalties com ara la Pesta Porcina Africana (PPA) i la tuberculosi bovina. El sindicat remarca la importància de preveure que es podran dur a terme aquestes actuacions per mantenir l'abastiment alimentari com a servei essencial, així com per evitar el malbaratament i per garantir la seguretat viària, amb l'establiment d'un protocol amb les mesures necessàries per a la prevenció de la Covid-19.

Amb la finalitat de gestionar les poblacions de senglar i de conill i d'evitar-ne un augment i un descontrol, Unió de Pagesos reclama que en totes les zones en què s'està a punt de superar o se superi el llindar d'emergència cinegètica, d'acord amb la normativa, es garanteixi que es podran dur a terme batudes i altres accions de caça col·lectiva durant el període hàbil de caça.

Amb el mateix objectiu, cal garantir la possibilitat de fer actuacions per controlar poblacions com el cabirol i el cérvol, i altres espècies de caça menor que també provoquen danys importants a causa de la sobrepoblació.


Garantir l'alimentació

Per tal de garantir l'abastiment alimentari mentre duri l'estat d'alarma, en cas que s'estableixin mesures de restricció de la mobilitat, des del sindicat defensen la necessitat d'assegurar que es podran seguir duent a terme actuacions cinegètiques amb autorització excepcional per part de la pagesia o dels caçadors de les àrees privades de caça on estiguin les parcel·les per a la protecció dels cultius i ¬del bestiar. Unió de Pagesos també demana que, en aquest cas, es tornin a habilitar canals per facilitar la presentació de sol·licituds d'autorització excepcionals per danys per part dels pagesos.

Pel que fa a les zones de seguretat que disposen d'un sistema organitzat i que sol·liciten i executen les autoritzacions excepcionals (com ara el Parc Agrari del Baix Llobregat), l'organització agrària demana que es puguin seguir fent les actuacions amb el pagès afectat quan sigui caçador o amb algun dels caçadors que habitualment les porten a terme.

Finalment, Unió de Pagesos considera que posar en marxa de forma urgent el Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d'Animals (GECA) del cos d'Agents Rurals i declarar l'emergència cinegètica a les zones on se superin els llindars establerts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook