Els cinc grans bancs espanyols han aprimat la seva plantilla en 1.728 persones i la seva xarxa en 769 oficines a Espanya aquest any, sent el gruix de l'ajust d'ocupació el realitzat durant el primer trimestre i produint-se el major nombre de tancaments de sucursals durant el tercer trimestre. Les dades facilitades per les entitats a tancament de setembre mostren que, des de finals de 2019, la plantilla dels cinc grans bancs s'hauria reduït un 1,4% a Espanya, fins als 119.726 treballadors, mentre que la xarxa d'oficines va disminuir un 5,45%, fins a un total de 13.348 a Espanya.

Pel que fa a l'ocupació, els majors volums de sortides al llarg de l'any els han presentat BBVA, la plantilla del qual a Espanya s'ha reduït en 800 treballadors, i Santander, que ha tancat setembre amb 577 treballadors menys que el 2019. Sabadell, per la seva banda, ha retallat la seva plantilla en 219 empleats en nou mesos.

En relació amb els seus plans, la setmana passada Santander va confirmar que portarà a terme un expedient de regulació d'ocupació (ERO) a Espanya. Tot i que no va donar xifres, a l'espera d'iniciar les converses amb els sindicats, alguns mitjans apunten a 3.000 sortides.

De la mateixa manera, Banc Sabadell preveu en els propers mesos posar en marxa un pla per «ajustar l'estructura de l'organització» amb l'automatització d'activitats i la reducció d'estructures regionals. Fonts properes a l'entitat asseguren que el pla afectarà un màxim de 2.000 empleats, amb prejubilacions i baixes voluntàries.

El BBVA va descartar que l'entitat hagi de fer una retallada de personal extraordinari a través d'un ERO i va assegurar que la tendència de reducció de la plantilla serà la mateixa que en anys anteriors, tot i que podria accelerar-se lleugerament pel major ús de canals digitals.

Per la seva banda, CaixaBank i Bankia amb prou feines tenen 45 i 79 empleats menys que el passat mes de desembre, respectivament. Això sí, totes dues entitats tenen per davant un ajust d'ocupació després de la seva fusió, que preveuen començar a negociar quan l'operació d'absorció de Bankia per part de CaixaBank s'hagi tancat legalment, la qual cosa està prevista per al proper mes de març. Alguns analistes calculen que la retallada serà d'uns 7.000 llocs de treball.

Els banquers espanyols coincideixen que la crisi del coronavirus ha accelerat tendències com la digitalització i el teletreball. Així, des de l'inici de la pandèmia, al març, s'ha disparat l'ús de canals digitals, la qual cosa ha propiciat una agilització del procés de reducció d'oficines, que des de fa anys els bancs escometen progressivament a la recerca d'una millora de l'eficiència, i les entitats han comprovat que treballar a distància és una modalitat que funciona.