El Govern espanyol va aprovar al Consell de Ministres d'ahir un subsidi de 430 euros al mes per a aturats sense prestació. L'ajuda extraordinària és per a aturats que hagin esgotat la prestació d'atur o ajudes vinculades a la renda activa d'inserció del 14 de març al 30 de juny. El subsidi tindrà una durada de tres mesos. L'objectiu és donar cobertura a aquelles persones desocupades sense ingressos que no tenen accés a altres ajudes ni poden incorporar-se al mercat laboral per les restriccions del coronavirus. La mesura, impulsada pel Ministeri de Treball, es va negociar a l'estiu amb els agents socials i la quantia del subsidi és del 80% de l'IPREM.

En paral·lel, el Govern català va aprovar ahir el decret llei de mesures urgents en matèria fiscal per donar resposta a les dificultats econòmiques del sector turístic i «protegir» els treballadors amb més precarietat laboral, segons va explicar la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. L'executiu ha creat una deducció autonòmica de l'IRPF per a persones amb uns ingressos anuals d'entre 14.000 i 22.000 euros bruts i més d'un pagador. L'objectiu d'aquesta mesura és evitar la «penalització» dels treballadors que aquest any hagin cobrat una part del sou de la seva empresa i una altra de l'Estat.

Desnonaments restringits

El Govern també va aprovar ahir un decret llei que prohibeix els desnonaments mentre duri l'estat d'alarma o les restriccions a la mobilitat fins que el gran tenidor propietari de l'habitatge ofereixi un lloguer social obligatori. Segons va explicar Budó, «la situació actual esdevé particularment greu en el context actual de les restriccions a la mobilitat establertes per lluitar contra la covid-19». Amb el decret, l'executiu «vol assegurar que les persones amb risc d'exclusió residencial puguin romandre al domicili mentre duri l'estat d'alarma», va afegir.