El 80% de les empreses han reduït els seus ingressos un 35% de mitjana en el tercer trimestre, segons l'enquesta de clima empresarial elaborada per la Cambra de Comerç de Barcelona conjuntament amb l'Idescat. «És una barbaritat», va lamentar el president de l'ens cameral, Joan Canadell. El també president del Consell de Cambres va advertir que la reducció d'un terç dels ingressos, en molts casos, fa «totalment inviable» la continuïtat de les empreses, especialment si no disposen d'un «bon coixí» o ajudes directes de les administracions. D'altra banda, Canadell va advertir que el nombre d'ERTOs ha baixat perquè hi ha una «part molt important» de treballadors que han anat a l'atur permanent.

En aquesta línia, les tretze cambres de comerç de Catalunya han decidit destinar 10 milions d'euros a ajudar pimes i autònoms afectats per la crisi de la covid-19 perquè puguin sobreviure.

Les cambres han posat en marxa una ambiciosa campanya titulada «Aixeca, Activa i Accelera el teu negoci» amb l'esperança de contenir la sagnia empresarial provocada per la covid-19, que ja s'ha traduït en 19.000 tancaments d'empreses a Catalunya des que va començar la pandèmia.

Canadell va precisar que aquests 10 milions d'euros inclouen principalment el cost de més de 50 serveis prestats per les cambres i posats a disposició de forma gratuïta per a aquestes empreses en dificultats. En el volum total de recursos estan incloses també ajudes directes a la digitalització de 4.000 euros per empresa procedents dels fons Feder i l'accés a microcrèdits per més d'un milió d'euros. Canadell també ha assegurat que els 2,5 milions que recentment van rebre les cambres catalanes del Govern també es destinaran a assessorament.