Els productors de porc han llançat un crit d'alerta per la imatge que té la societat del seu sector. Les crítiques sobre la qualitat de la carn, l'ús i abús dels antibiòtics i el benestar animal han posat en guàrdia els ramaders i empresaris del ram, que subratllen que aquest flux informatiu sovint és un producte del desconeixement que té la societat del seu món.

L'Associació Catalana de Productors de Porcí, Porcat, subratlla que aquesta mala imatge està passant factura a molts productors que sí que estan fent les coses bé. En aquest sentit, recorden que l'Agència Europea del Medicament (EMA) publicava la setmana passada la reducció de l'ús d'antibiòtics veterinaris un 34% en els darrers set anys, unes xifres que a Espanya corresponen a una baixada del 45% en cinc anys. Tot i això, lamenten que des de determinats mitjans de comunicació s'emetin continguts que qüestionin el benestar animal de les granges.

Controls exigents

«En cas que detectessin antibiòtics en algun dels porcs, la meva producció es veuria molt compromesa, fins al punt de no tornar-me a comprar animals», explica en Vicens, propietari d'una de les 5.930 granges de porcí de Catalunya. I és que, segons recorda Porcat, els productors de porcí catalans es veuen obligats a passar controls cada cop més exigents per comprovar la inexistència d'antibiòtics als animals.

Asseguren que «la legislació regula els límits però, per molt que pesi al sector, una gran part de l'opinió pública continua pensant que el que menja és 'llom amb antibiòtics' i la ramaderia, en el seu conjunt, viu en pèssimes condicions». L'associació assegura que en el cas del benestar animal «el sector segueix mirant cap endavant amb l'objectiu de millorar contínuament la protecció dels animals». Per això, comenten, «les administracions compten amb estratègies orientades a corregir les condicions de les parideres a les granges, el transport animal, la projecció dels porcs durant el seu sacrifici i l'enriquiment ambiental». Remarquen que la seva preocupació prové del «desconeixement social» i de la «desinformació» fruit d'un perfil de societat «cada vegada més urbanita i allunyada de les zones rurals».