Com gestionen els directius d'algunes de les principals empreses gironines els temps de la covid-19? Quines lliçons han après de la pandèmia i quins reptes han d'afrontar? Aquestes són algunes de les preguntes que van intentar respondre ahir en el marc de la «Jornada Supertransversal» organitzada per Fòrum Carlemany, que van seguir uns 130 executius i que va comptar amb la participació de ponents com Alfons Cornella, Xavier Sala-i-Martín, o el doctor Bonaventura Clotet.

Aquest últim va deixar clar que les empreses i el conjunt de la societat hauran d'aprendre a conviure amb la covid-19 . Així mateix va exposar que el projecte #Joemcorono és una mostra de la relació entre la societat civil i la recerca col·lectiva, un exemple del tipus d'iniciativa al qual es vol arribar.

Per la seva banda, l'economista Xavier Sala i Martín va destacar els canvis en les estructures dels equips de treball que està provocant la pandèmia, generant així nous models. Segons la seva opinió, ara més que mai es fa necessària la col·laboració entre empreses.

Una col·laboració que també va posar en valor Alfons Cornella, que va insistir en la necessitat de combinar el talent dels treballadors júniors amb el coneixement de les empreses més consolidades. Fer-ho és imprescindible per crear un entorn de treball efectiu que ajudi a afrontar els canvis constants i dràstics que es preveuen en el nostre entorn.

Grups de treball

Abans de la clausura de Cornella, els 130 membres inscrits a l'acte es van dividir en 10 grups virtuals de treball per tal de debatre sobre diferents temes.

Un dels temes tractats va ser el de les relacions laborals en temps de teletreball. Van explicar que el treball a distància ha provocat, en ocasions, falta de coordinació. També en aquest àmbit van apuntar que cal «gestionar també l'eficiència i la presencialitat dels treballadors essent conscient que arriben nous models híbrids en les relacions laborals i que cal cuidar al treballador».

Així mateix, els participants en la jornada van destacar que «les empreses han hagut d'adaptar les seves estratègies a les noves necessitats del mercat mitjançant una gran capacitat de flexibilització i anticipació, adaptació, digitalització de processos, diversificació de clients i reorientació de línies de negoci».

D'altra banda, van considerar que la sostenibilitat és «una nova exigència a l'empresa» i que cal integrar-la en l'ADN de la companyia, considerant-la com un element essencial en tota la seva cadena de valor.

La jornada es va fer en format virtual amb una seu central situada a l'Hotel Camiral de PGA Catalunya Resort, des d'on els presentadors de l'acte van conduir la jornada.