Segons l'anàlisi realitzada per Cedecarne amb les dades proporcionades per Eurostat, el sector minorista de la carnisseria-xarcuteria a Espanya està molt atomitzat, on hi ha prop de 24.200 establiments arreu del país, seguit molt de prop per Itàlia (poc més de 24.000) i molt per sobre de França (13.000 establiments). A la resta de països europeus les xifres són molt inferiors, concloent que, a Espanya, els establiments especialistes de carnisseria, xarcuteria, polleria o menuts segueixen tenint una forta implantació a tota la nostra geografia, vertebrant les zones rurals on continuen sent proveïdors de col·lectivitats i hostaleria, així com a transmissors de tradició gastronòmica. I és que el sector, tan injuriat per part de grups ecologistes, a Espanya segueix tenint gran importància en el teixit comercial i empresarial de les ciutats i, per tant, en la generació d'ocupació. En aquest sentit, les dades són molt positives. El comerç especialitzat de la carn dona feina a escala nacional a prop de 60.000 persones entre autònoms i treballadors, sent líders a Europa i generant el 21,8% de l'ocupació de el sector a la Unió Europea (UE). No obstant això, les empreses a Espanya són més petites que a la resta d'Europa. La mitjana se situa en 2,4 empleats per empresa, i és la d'Europa pràcticament el doble, amb 4,87 treballadors. Això simbolitza que les empreses del sector a Espanya solen ser majoritàriament micropimes familiars. Des Cedecarne (Associació de carnissers i xacoters d'Espanya) treballen perquè aquesta tendència canviï i es creïn més llocs de treball especialitzat en el sector i també perquè aquest sigui atractiu per a les noves generacions. Espanya està en bona forma davant dels seus col·legues europeus i el comerç especialitzat de carn i derivats segueixen entre les preferències del consumidor com a format de proximitat.