Les patronals Foment i Pimec i els sindicats Comissions Obreres i UGT han demanat als grups parlamentaris que «reconsiderin la tramitació i validació per lectura única»de la llei catalana de cambres que promouen JxCat i ERC per evitar les «accions legals que se'n puguin derivar», avisen.

En un comunicat conjunt, els principals agents socials catalans reaccionen units davant a la proposició de llei de representació en l'àmbit institucional i de finançament de les cambres de comerç i del seu Consell General, una iniciativa registrada el passat 30 d'octubre pels dos socis de Govern .

«Sindicats i patronals volen evitar les accions legals que es puguin derivar, així com els conflictes institucionals que es podrien produir si la llei fos validada, tal com està plantejada», subratllen, deixant així clar que no romandran passius davant la hipotètica aprovació d'aquesta proposició de llei.

I és que els principals sindicats i patronals de Catalunya creuen que el règim jurídic bàsic de les càmeres, que són corporacions de dret públic, «les inhabilita per assumir la representació i el lideratge del món empresarial», i afegeixen també que el legislador català tampoc pot atribuir-los aquestes funcions.

Els agents socials argumenten que així ho avalen tant pronunciaments de Tribunal Constitucional com del Consell Consultiu, i insisteixen que el que preveu aquesta proposició de llei «constitueix una clara vulneració el paper que la Constitució atribueix» a patronals i sindicats, i també contravé el estableix l'Estatut.

Així mateix, insisteixen que el paper atribuït que tenen les cambres de comerç és merament administratiu i en cap cas representatiu.