El Consell General de Cambres de Catalunya, que aglutina les 13 cambres de comerç catalanes, subratlla que la proposició de llei sobre representativitat de les càmeres «s'ajusta a la Constitució i és plenament legal».

D'aquesta manera, replica a les patronals Foment i Pimec i als sindicats CCOO i UGT de Catalunya, que ahir van demanar públicament als grups parlamentaris que «reconsiderin la tramitació i validació per lectura única» d'aquesta proposició de llei, promoguda per JxCat i ERC, per evitar les «accions legals que se'n puguin derivar».

El comunicat de les cambres titlla de «mentida» que aquesta proposició «vagi contra les lleis» i que la seva aprovació pugui comportar «conseqüències jurídiques» per als qui l'aprovin: «És una amenaça intolerable que vol desviar l'atenció dels fets reals».

El Consell General de Cambres de Catalunya, presidit per Joan Canadell, que és també el president de la Cambra de Barcelona, explica que aquesta proposició de llei que tramiten al Parlament els grups parlamentaris d'ERC i JxCat, els dos socis de Govern, és simplement un intent de Govern de «revertir» una situació anterior, perquè s'havia «trencat» l'equilibri existent, diu.

Les 13 cambres argumenten que, tot i que l'Estatut exigeix un 15% de representativitat a empresaris i treballadors per ostentar representació institucional, i que «mai s'ha fet aquest recompte», el Govern va aprovar un decret llei atorgant aquest rol als principals sindicats i patronals catalanes.

«Al decret llei hi van arribar després de fracassar en el seu intent de guanyar les eleccions en algunes cambres significatives. En no poder-les controlar de la manera que preveu la normativa és quan forcen el decret llei per assegurar-se una preeminència sobre les càmeres», etziba el comunicat del Consell General.

Precisament, Joan Canadell va arribar a la presidència de la Cambra de Barcelona l'any passat després de la victòria per majoria absoluta de la candidatura independentista «Eines de País», recolzada per l'ANC.

Les càmeres asseguren que la descripció que fan els agents socials d'elles com una realitat administrativa és «totalment esbiaixada», ja que a les últimes eleccions hi van participar més de 25.000 empreses, que van triar 500 persones per representar-les.

Les cambres catalanes remarquen que no han qüestionat «mai la representativitat de les patronals» i afegeixen que la proposició de llei simplement «deixa clar que les cambres tenen unes funcions a exercir i que no es pot trencar l'statu quo que configura la llei bàsica de càmeres».

Les cambres retreuen a sindicats i patronals catalans que diguin que és «inconstitucional» que aquestes corporacions de dret públic són representatives. «És mentida», diuen, remetent-se també a la doctrina del Tribunal Constitucional al respecte.

Els grups d'ERC i JxCat van registrar aquesta proposició de llei de representació en l'àmbit institucional i de finançament de les cambres i del seu Consell General el passat 30 d'octubre.

Els principals sindicats i patronals de Catalunya creuen que el règim jurídic bàsic de les cambres, que són corporacions de dret públic, «les inhabilita per assumir la representació i el lideratge del món empresarial», i afegeixen també que el legislador català tampoc els pot atribuir aquestes funcions.