El web del departament de Treball de la Generalitat, que canalitza les peticions d'ajudes econòmiques per part dels autònoms, ha tornat a saturar-se aquest matí, un assumpte que ha generat una picabaralla entre aquest departament, que ha dissenyat les ajudes, i el de Polítiques Digitals, que gestiona la web.

I és que fonts de Polítiques Digitals asseguren a Efe que ja van advertir a Treball que no podien convocar una línia d'ajuts a autònoms amb el format que s'atorga a les 10.000 primeres sol·licituds, ja que això col·lapsaria el sistema, i malgrat això es va optar per aquest sistema.

Tant fonts del departament de Treball com de Polítiques Digitals asseguren que la plataforma està activa aquest matí, però que va lenta, per l'allau de sol·licitants.

Ahir, quan es va obrir el termini per demanar l'ajuda de 2.000 euros per autònom, també es va registrar una autèntica allau de sol·licituds, i a la tarda el Govern va decidir suspendre els tràmits fins avui a les 09.00 hores amb la finalitat de reforçar la plataforma.

Segons fonts de Polítiques Digitals, des de les 09.00 hores d'avui, quan s'ha reobert el termini, fins a les 09.40 hores, s'han rebut uns 300.000 intents de sol·licituds, que han arribat als 406.000 a les 10.30 hores.

En canvi, només s'han arribat a registrar fins ara 4.585 sol·licituds, 3.543 de les quals es van completar ahir.

I és que és tal la quantitat de sol·licitants que el sistema se satura i només uns pocs cada vegada aconsegueixen culminar el tràmit.

El Govern va habilitar 20 milions per a aquests ajuts, de manera que només els primers 10.000 sol·licitants optaran als 2.000 euros oferts pel Govern, la qual cosa ha creat una autèntica competició per aconseguir tramitar l'ajut de forma ràpida, un disseny erroni del qual el departament de Polítiques Digitals (JxCat) culpa el de Treball (ERC).

La pròpia web de Treball avisa aquest dimarts als sol·licitants que si dilluns van intentar fer el tràmit però no van rebre un justificant de recepció han de tornar a enviar la sol·licitud.

Les sol·licituds es canalitzen a través de la plataforma tecnològica VÀLID, gestionada per l'Administració Oberta de Catalunya, del departament de Polítiques Digitals, que permet autentificar els sol·licitants.

Aquest ajut s'ha convocat per afavorir el manteniment de l'activitat econòmica dels autònoms i està condicionat a tenir el domicili fiscal en un municipi català, al fet que la base imposable de l'última declaració de la renda és igual o inferior a 35.000 euros i al fet que el rendiment net dels tres primers trimestres del 2020 no superi els 13.125 euros.

Aquests 2.000 euros són compatibles amb d'altres ajuts, prestacions, subsidis o subvencions, tant públics com privats, destinats a la mateixa finalitat.