La batalla legal entre el grup Vorwerk, fabricant de Thermomix, i la cadena de supermercats Lidl ha començat aquest dimarts en un jutjat de Barcelona amb la declaració dels pèrits de les dues companyies alemanyes, en un procés en què es reclama al gegant de l'alimentació el 10% de les vendes del seu electrodomèstic presumptament plagiat.

La vista ha començat a les 10:00 hores al Jutjat Mercantil número 5 de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia, amb els pèrits de les dues parts, la testifical ha servit per apuntalar la tesi de les dues companyies: que el seu electrodomèstic és genuí i original.

El litigi per la patent de l'arxifamós robot de cuina ha arribat d'aquesta manera als tribunals després que Vorwerk, una centenària companyia dedicada a la venda d'electrodomèstics i aparells per a la llar que ostenta aquest nínxol de mercat, hagi portat a judici Lidl -al qual exigeix el 10% de les vendes del seu robot- per vulnerar presumptament la seva patent en importar i comercialitzar a Espanya un producte similar, el Monsieur Cuisine Connect, que es va convertir en tot un èxit de vendes.

Una ofensiva a la qual la cadena de supermercats va respondre amb una demanda creuada perquè la Justícia declari nul·la la patent de la Thermomix.

La sessió d'aquest dimarts, de marcat to tècnic, ha arrencat amb la declaració del perit de Lidl i ha continuat amb la del professional de Vorwerk, que han desgranat cadascuna de les especificacions i característiques de dos robots de cuina.

Des dels circuits de comandament als interruptors, les targetes de control, els mecanismes que fan que el robot agiti, tall, vibri, pesi o pasti, fins i tot la forma, el tancament de la tapa i la manera com s'acciona i es fa servir han copat les gairebé tres hores d'aquest primer embat judicial, que continuarà els propers dies.

Per demà, està previst que es duguin a terme les proves pericials de les suposades infraccions que Vorwerk atribueix al Monsieur Cuisine Connect de Lidl, en una jornada que arrencarà de nou a les 10 del matí, a l'igual que dijous, quan es preveu que el judici quedi vist per a sentència després de les conclusions.

El conjunt de la causa sorgeix de la demanda que el grup Vorwerk & Co Interholding GMBH, titular de la patent "Màquina de cuina", més coneguda com Thermomix, va posar contra Lidl en considerar que plagiava el seu robot de cuina amb el producte Monsieur Cuisine Connect, que va comercialitzar a Espanya sota la marca blanca SilverCrest.

A diferència de la Thermomix de Vorwek, el preu supera els 1.000 euros, la de Lidl va sortir al mercat per un valor gairebé tres vegades menor -uns 360 euros- però amb especificacions semblants, com la possibilitat de connectar-se a internet per elaborar les receptes, el que l'ha portat a esgotar les seves existències en poques hores cada vegada que s'ha posat en venda.

De fet, la màquina de Lidl va ser popularment batejada com "la Thermomix barata" i la seva arribada al mercat es va interpretar des de molts sectors com una seriosa amenaça al monopoli de Vorwerk pel que fa a robots de cuina.

I és que, tot i que els últims anys altres fabricants d'electrodomèstics, com Cecotec, Bosch, Moulinex o Kenwood, han llançat també les seves pròpies línies de robots de cuina, les seves característiques fan que cap d'ells suposi una competència directa a la consolidada Thermomix.

En canvi, amb el Monsieur Cuisine Connect, Vorwerk considera que Lidl ha violat la seva patent i exigeix una indemnització de danys i perjudicis del 10% sobre l'import brut de la xifra de vendes dels productes presumptament infractors des de cinc anys de presentar la demanda, que té data de l'11 de juny de 2019, i fins que hi hagi sentència.

Una quantitat que encara no ha estat quantificada i que només es coneixerà si la Justícia dona la raó al grup alemany, en aquest cas Lidl ha d'informar de quantes unitats del seu robot de cuina ha venut per estimar el 10% amb el qual hauria d'indemnitzar Vorwerk de cara a l'execució de la sentència.

Per la seva banda, Lidl nega que el seu robot de cuina infringeixi la patent de la Thermomix, i demana al seu torn que el jutjat declari la nul·litat de la patent de Vorwerk per "falta de novetat, d'activitat inventiva i per addició de matèria".