Desastrós», «humiliant», «vergonyós» o «frustrant» són alguns dels adjectius, d'entre els reproduïbles, més usats aquests dies pels autònoms catalans per descriure la gestió de la línia d'ajuts de 2.000 euros que va llançar el Govern el dilluns passat i que immediatament es va col·lapsar.

Amb el sobrenom també d'«Els Jocs de la Fam» o «#LoteriaAutònoms», els ajuts estaven previstos per als 10.000 primers sol·licitants, el que va provocar una allau de visites al web de la conselleria que van saturar els servidors i van obligar a posposar la gestió del tràmit fins al dia següent per «reforçar» la plataforma, que igualment es va tornar a col·lapsar.

Després d'esgotar-se les ajudes dimarts al matí, la indignació generada per la gestió del Govern, en el si del qual es creuen retrets entre la conselleria de Treball i la de Polítiques Digitals, va donar lloc a un manifest, titulat «Revolta dels autònoms» en què es denuncia el «tracte denigrant» de l'executiu català, així com la «injustícia» i la «competició» de la mesura.

En menys de 24 hores, el manifest, que exigeix la dimissió dels consellers Chakir el Homrani (Treball) i Jordi Puigneró (Polítiques Digitals), deixar de responsabilitzar el Govern central o utilitzar criteris redistributius i no els de «la llei de la selva», s'ha difós en milers de missatges per les xarxes socials i el canal de Telegram creat per adherir-se al manifest ja suma uns 5.000 membres.

Des d'allà, els organitzadors volen «coordinar accions» per visibilitzar el seu malestar i difondre les seves reivindicacions.

«Haurien haver-ho fet per sorteig, com una loteria», explica, mig en broma mig seriosament, Raffaella Leonardi, una autònoma de Barcelona de 60 anys, que demanava l'ajuda per poder pagar la quota mensual davant la baixada de la seva activitat, que apunta que amb aquest mètode almenys s'haurien estalviat la «ràbia i la frustració» del col·lapse dels servidors i els crits a l'aire davant l'ordinador.

Un altre testimoni de la «desastrosa» gestió és Xavi Serrano, un jove autònom que treballa com a periodista esportiu que «va perdre» dos matins intentant sense èxit sol·licitar l'ajut: «Et cabreges perquè nosaltres hem de complir escrupolosament amb tots els terminis i tràmits però quan li toca a l'administració es demostra que són uns incompetents».

Nacho Saiz és un gestor fiscal que viu de primera mà les situacions «dramàtiques» en què es troben els seus clients: acomiadaments, ERTOs que no arriben, empreses que desapareixen, famílies sense ingressos o treballadors que sobreviuen amb l'ajuda dels seus pares són alguns dels exemples.

Saiz explica que de les 100 o 150 ajudes que havien de sol·licitar dilluns passat per als seus clients autònoms no van poder tramitar-ne cap i que només tres ho van aconseguir pel seu compte. «Ha estat una situació lamentable i no valen les excuses aquelles que no tenen competències», remarca Saiz, recordant que fa unes setmanes, amb la gestió de les ajudes de 1.500 euros per a bars i restaurants, ja va passar el mateix: «Ja sabien com funcionava de malament aquesta gestió».

Un dels 10.000 afortunats és Clara Cortada, una autònoma dedicada al món audiovisual que «miraculosament» va aconseguir fer el tràmit dilluns als pocs minuts que s'obrís. Malgrat la seva alegria individual per haver aconseguit sol·licitar un ajut «mínima però vital per sobreviure i poder seguir pagant el lloguer, la manutenció, la quota i altres despeses», la Clara es mostra molt crítica amb la gestió i de la Generalitat. «El disseny de l'ajuda és nefast, no té cap sentit donar els diners al primer que arribi i no a qui més ho necessiti. Sembla que es premiï a qui tingui la millor connexió a internet», conclou.

Diversos partits polítics van criticar ahir la gestió del govern català. El PDeCAT va lamentar la «falta de previsió i la inacció» de l'executiu, Ciutadans va denunciar que el Govern està «esmicolant» els autònoms, el PSC va reclamar al Govern que destini el superàvit a ajuts per als sectors afectats per la pandèmia, mentre que el PNC va demanar la dimissió dels consellers El Homrani, Tremosa i Puigneró.

Nova prestació

Una comissió interdepartamental dirigida des de Vicepresidència està ultimant, per anunciar «en els pròxims dies», una nova ajuda, que serà sostinguda en el temps i que tindrà una cobertura «molt més àmplia» que les dissenyades fins ara, segons confirmen des del departament liderat per Pere Aragonès. La idea és garantir una cobertura mínima d'ingressos per als col·lectius més afectats per la pandèmia, mentre duri, i amb una periodicitat que està per definir (mensual, trimestral, semestral o la que acabin determinant des del Govern).

També queda per concretar la partida pressupostària de què estarà dotada, que sí que exigirà malabars per Economia. Fins ara l'argument exposat per justificar les dotacions posades sobre la taula han sigut la limitació de fons. «La realitat és que no tenim prou diners per fer front als ajuts als sectors que més ho necessiten», reconeixia dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó.