L'ocupació en el sector TIC ha crescut un 19,1% durant el tercer trimestre en comparació amb el mateix període de l'any passat, tot i l'impacte de la covid-19, fins a les 128.700 persones, segons la Cambra de Comerç de Barcelona. En total, representen el 4% del total d'ocupats, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA). Per la Cambra, aquestes xifres evidencien que la pandèmia ha posat de manifest la «millor resiliència del sector tecnològic enfront del turístic». De fet, només les TIC i la construcció han generat ocupació, mentre que el turisme n'ha perdut un 13,8%, fins a les 66.600 persones menys i que suposen pràcticament la meitat de les 138.500 ocupacions perdudes entre juny i agost.

Segons la Cambra, aquesta afectació desigual al mercat de treball «ha de posar l'accent en la necessitat d'accelerar aquest canvi cap a les ocupacions vinculades a la tecnologia, la salut, les ciències i la indústria d'alt valor afegit, d'una banda, i impulsar la professionalització i la digitalització dels serveis, i del sector turístic en particular de l'altra».

A més, la Cambra de Comerç destaca que el sector TIC és l'únic que creix en ocupació tant en època de creixement econòmic com de crisi, en aquest cas provocada per la pandèmia. Del 2014 al 2019, el pes dels ocupats al sector TIC s'ha incrementat del 2,9% fins al 3,1%; en paral·lel a un augment del turisme d'un punt percentual fins al 13,5%.

Si es compara aquesta evolució amb la del darrer trimestre, el sector tecnològic assoleix un pes del 3,9% (vuit dècimes addicionals), mentre que el pes dels ocupats al sector turístic (serveis d'allotjament, de menjar i begudes, transport o serveis de lloguer, per exemple), perden el pes guanyat durant la recuperació econòmica retrocedint fins al 12,5% del total amb 415.500 ocupats.

David Martí, president de la patronal tecnològica gironina Aenteg, destaca que a Girona «s'està notant un creixement de demanda per part de clients i per tant segur que a curt i sobretot a mig termini es notarà en l'increment d'ocupació».

No obstant això, adverteix que, «si bé el sector TIC es veurà reforçat per la demanda de digitalització, no està arrecerat totalment de la tempesta del COVID». Un fet que atribueix «a la dimensió petita de moltes de les empreses del sector», que es poden veure afectades per la caiguda o aturada d'activitat d'algun client mínimament rellevant per a una companyia li hagi afectat negativament. «A curt termini, estem encara en plena tempesta», assegura Martí.

Falta de personal qualificat

En l'àmbit laboral, el president de la patronal adverteix que el problema endèmic de falta de personal qualificat en el sector, lluny de solucionar-se, s'ha agreujat.

«És un repte immediat i necessari. No podem continuar treballant d'esquenes a l'administració i les empreses. Cal fer de manera urgent un pla de xoc per adequar l'oferta formativa de grau mitjà i superior a les necessitats reals de les empreses», diu Martí.

El president d'Aenteg també valora que la majoria de les empreses del sector a Girona són de reduïda dimensió, la qual cosa les exposa més a una crisi. No obstant això, creu que l'arrida de fons europeus per reactivar l'economia acabarà generant «una dinàmica de treball i projectes conjunts entre empreses petites que a la llarga pot conduir a fusions o aliances».