El preu màxim de la bombona de butà de 12,5 quilos s'incrementarà gairebé un 4,9% a partir d'avui, fins als 12,68 euros, segons han informat fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Aquest increment es deu a la pujada de la cotització internacional de la matèria primera, gairebé un 20%, així com dels nolis (+8%), segons han indicat les mateixes fonts. No obstant això, la pujada en el preu serà menor a causa del límit, a l'alça o a la baixa, del 5% existent, ja que l'ampolla s'hauria encarit un 6,34%.

Malgrat aquest increment, el preu de l'ampolla està per sota del preu marcat abans de l'inici de l'estat d'alarma al març, ja que el gener de 2020 el seu preu estava fixat en 13,37 euros.

Revisió bimestral

El preu màxim de venda de la bombona de butà es revisa bimestralment el tercer dimarts dels mesos imparells. Aquesta revisió es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, així com del cost dels nolis (transport) i l'evolució del tipus de canvi euro-dòlar.

Aquest nou preu de la bombona de butà estarà vigent durant dos mesos, fins al tercer dimarts del pròxim mes de gener, quan es revisarà de nou.

El gas liquat de petroli (GLP) envasat és una mescla d'hidrocarburs, principalment composta de butà, que serveix com a alternativa al gas natural per al seu consum energètic en envasos a pressió, especialment en poblacions o nuclis urbans sense connexió a la xarxa de gas natural.