spanya està entre els estats de la Unió Europea (UE) on més ha caigut el valor de la producció agrícola el 2019 respecte a l'any anterior. La disminució en el cas d'Espanya és del 0,9%, mentre que en el conjunt de la UE el valor de la producció agrícola s'ha incrementat en un 2,4% fins als 418.000 milions d'euros. Espanya se situa així com el sisè estat del bloc comunitari on més cau el valor de la producció agrícola el 2019, només superada per Eslovènia, Eslovàquia, Irlanda, França i Itàlia. En el cas d'Espanya, la producció agrícola va generar 51.700 milions d'euros el 2019.

L'any passat el valor de la producció vegetal va caure un 4,5% a Espanya, mentre que el de l'animal va augmentar un 4,8% i el dels serveis agrícoles un 5,5%. En el conjunt de la UE, Letònia, Estònia, Dinamarca i Alemanya són els estats que més han augmentat el valor de la producció agrícola el 2019 respecte a l'any anterior.

Ajuts a la carn i al vi

En paral·lel, Espanya va demanar noves mesures de mercat per al vi i la carn de boví, dos sectors molt afectats pel tancament de restaurants, hotels i bars durant la pandèmia de covid-19 i va alertar sobre la situació d'altres, com els de la carn d'oví o el garrí.

Els ministres d'Agricultura de la Unió Europea (UE) van passar revista a la situació dels mercats agroalimentaris en una videoconferència, on també van abordar la propagació de la pesta porcina, l'acord amb el Mercosur i el malbaratament alimentari.

El ministre espanyol d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va demanar a la Comissió Europea (CE) que activi noves mesures de mercat per al sector del vi, la situació és preocupant pel tancament de canal horeca (restaurants, hotels i cafeteries) i la seva dependència de la demanda externa.

Planas va explicar que aquest any el sector vitivinícola presenta preus molt inferiors als de les cinc campanyes anteriors i que l'augment de l'consum a la llar no ha compensat les pèrdues de la davallada de vendes en la restauració i en els mercats exteriors.

La incertesa sobre la propera Nadal «pot agreujar un context en què els suports oferts fins al moment han resultat insuficients», segons un comunicat del Ministeri.