20 de novembre de 2020
20.11.2020
Diari de Girona

PIMEC reclama no focalitzar els acomiadaments en empleats veterans

La patronal alerta que l'exclusió dels treballadors grans posa en risc el sistema públic de pensions

19.11.2020 | 23:43
PIMEC reclama no focalitzar els acomiadaments en empleats veterans

Les fusions bancàries han tornat a posar en el punt de mira els treballadors més veterans per concentrar-hi les retallades de plantilla via prejubilacions. En l'anterior crisi financera moltes empreses de diferents sectors van centrar les seves reestructuracions en els treballadors amb més antiguitat, per així retallar en major mesura els seus costos laborals. I la patronal Pimec demana que això no torni a repertir-se davant el crac econòmic originat per la pandèmia. «La covid-19 o els ajustos a la baixa no han de servir d'excusa», va declarar el president de la patronal, Josep González, ahir en roda de premsa.

La patronal catalana de les petites i mitjanes empreses va emparat ahir la presentació d'un informe titulat «La discriminació per edat en l'àmbit laboral». Ho va fer com a «cicerone» del president del Grup Numitec i vicepresident de la Fundació Pimec, Josep Maria Torres; un veterà activista contra la discriminació per edat al mercat laboral. «No podem discriminar el major capital que té l'ésser humà, que és l'experiència», va declarar Torres en la presentació de l'informe. Acte a què també va assistir l'experta en el tercer sector Begoña Gómez. «Necessiten les empreses només persones joves per ser competitives? Evidentment no», va afirmar la també dona del president del Govern, Pedro Sánchez. L'informe elaborat des de la Fundació Pimec presenta la integració dels treballadors veterans com una necessitat demogràfica. Doncs destaca que a Espanya els majors de 50 ja doblen numèricament els menors de 18, «fet que pot fer inviable el relleu generacional que fins fa poc es donava de forma natural a les empreses», adverteix l'estudi. Segons dades de l'ONU recopilats en l'estudi, Espanya serà el 2050 el tercer país del món pel que fa a dependència econòmica de la població activa. Amb una projecció de 78 persones de més de 65 anys per cada 100 habitants. «En el nou horitzó laboral el treballador sènior serà imprescindible», afegeix.


Currículums «cecs»

En aquest sentit, el president de Pimec, Josep González, ha aplaudit amb matisos la proposta de Govern de restar incentius a les jubilacions anticipades per allargar les carreres laborals. «Podem millorar la situació, de vegades s'ha fet un ús excessiu de les prejubilacions», va afirmar el líder patronal. González també va assenyalar que, perquè això funcioni, ha d'anar acompanyat d'incentius a la contractació per a les empreses, tal com planteja el Ministeri de Treball.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook