La Federació de Cooperatives representa 195 cooperatives agràries que aglutinen 30.200 socis i sòcies i generen ocupació per a 4.200 persones. La facturació global se situa en 1.600 milions d'euros i representen el 34% de la Producció Final Agrària (55% del sector agrícola i 23% del ramader). Pertanyen a sectors tant diversos com arròs, cítrics, fruita, horta, fruita seca, vi, oli d'oliva, ramaderia, llet, mel, cereals, flor i planta, subministres i pinsos.

Des que va començar la crisi de la COVID-19, les cooperatives agràries destaquen que han posat de manifest el seu paper estratègic per a la societat catalana tant en l'àmbit de producció d'aliments com de prestació de serveis socials a la comunitat. Les cooperatives són, a més, decisives per a la sostenibilitat econòmica i mediambiental del país.

A les comarques gironines, hi ha en l'actualitat quinze cooperatives agràries amb una facturació agregada de gairebé 70 milions d'euros. Tot i que la seva presència i volum de negoci és menor que en altres punts del territori, el president de la FCAC, Ramon Sarroca, destaca la vitalitat i singularitat d'algunes de les cooperatives gironines, que són exemple i referent dins del sector.

En aquest sentit, va ressaltar el paper de La Fageda, amb seu a la Garrotxa i coneguda sobretot per l'elaboració de làctics. «La seva tasca d'inserció laboral i social de col·lectius vulnerables la fan un cas únic a Europa, i diria que al món».

Sarroca també va destacar la innovació aplicada per Girona Fruits, amb seu a Bordils, una cooperativa del mateix sector al qual es dedica professionalment. «Treballen la marca, tenen un producte de qualitat i una tecnologia per sobre la mitjana del sector de la fruita».

Així mateix va destacar la tasca que desenvolupen diverses cooperatives empordaneses dedicades al sector de l'oli sota el paraigua de la DO Empordà.

D'altra banda, va posar en valor la visió comercial de moltes cooperatives gironines que han aprofitat per impulsar agrobotigues amb productes de molta qualitat en zones on han sabut aprofitar el turisme.