La seva és una història de superació laboral. Gironina d'adopció, va arribar d'Extremadura quan tenia només dos anys, amb una llarga trajectòria en el món empresarial i exercint importants responsabilitats en el terreny dels recursos humans. Ha treballat per a diferents firmes internacionals fins que el 2017 es va quedar sense feina.

Actualment participa en el programa de voluntariat corporatiu anomenat Savia Twins mitjançant el qual empleats de la companyia Endesa fan de mentors a participants sèniors que es troben sense feina i en transició cap a un nou projecte professional.

Martina és l'exemple que no es tanquen definitivament totes les portes quan a determinades edats et quedes sense feina i deixes de ser una persona atractiva per les empreses. Participa en el programa de voluntariat corporatiu Savia Twins mitjançant el qual empleats d'Endesa fan de mentors a participants sèniors que es troben sense feina i en transició cap a un nou projecte. El programa compta amb 25.400 usuaris registrats, un 15 % dels quals a Catalunya. Hi ha 30 parelles participants i la gironina forma part d'una d'elles. Actualment està posant en marxa una consultoria de recursos humans (MBR Recursos Humans i Formació), dona classes a una escola de negocis i és voluntària de diferents projectes orientant i ajudant a diferents persones a incorporar-se, reincorporar-se al món laboral i també a aconseguir els seus objectius tant personals com professionals.

Quina sensació va tenir quan el 2017 amb 57 anys es va quedar sense feina?

Moltes sensacions i sentiments barrejats i també negatius: traïció, ràbia, decepció, exclusió, tristesa ... Vaig escriure molt quan això va passar i ara ho he tornat a revisar. Em va anar molt bé fer-ho.

Vostè disposava d'una llarga trajectòria i experiència. Per què creu que a determinades edats algunes empreses prescindeixen de les persones amb aquests valors?

En el meu cas va ser perquè es va produir un canvi a la Direcció General de l'empresa i jo no vaig encaixar amb la visió ni les idees que aquesta nova direcció tenia en relació al rol, responsabilitats i prioritats de la direcció de Recursos Humans que jo ocupava. En altres casos i segons la meva experiència, per diverses raons: Creences que les persones a partir d'una certa edat no són suficientment flexibles ni adaptables també per reducció de costos laborals, ja que les persones d'edat madura que porten cert temps a una empresa, tenen salaris superiors als que poden oferir a una persona més jove, sense tanta experiència, amb una preparació determinada i amb expectatives salarials clarament inferiors.

És únicament per un tema salarial?

Les creences, prejudicis i estereotips tenen un pes enorme en aquestes decisions.

Què pot fer la societat i el món empresarial per perdre l'estigma que a partir dels 50 anys ja no serveixes?

Campanyes d'educació, comunicació i conscienciació que ajudin a eliminar aquestes barreres que suposen les creences i prejudicis envers aquest moment vital o sostre de vidre al qual tots i totes arribarem si no ens quedem abans pel camí; es poden fer polítiques públiques que fomentin el manteniment a les plantilles de les empreses professionals sèniors i animin a la seva incorporació, com per exemple passa amb els col·lectius de joves, dones, discapacitats ...establir models a seguir i donar-los visibilitat per exemple dins la política, els mitjans de comunicació, les empreses referents de tots els sectors i mides i canviar a tots els nivells socials el paradigma que joves és positiu i oportunitat i gran negatiu i problema.

Què li diria a una persona que de la nit al dia es troba en una situació com vostè?

Que tingui paciència per superar el procés de dol que una pèrdua com aquesta produeix. Aquest s'ha de passar per poder renéixer, i el millor és acceptar-ho. Que separi allò que és purament una decisió empresarial de la seva vàlua tant professional com humana i que no oculti la seva situació al seu entorn. Que no s'aïlli i busqui fonts de suport, Savia és un exemple. Que explori en profunditat les seves competències, valors, èxits i fracassos. Que revisi i posi al dia la seva xarxa de contactes, que no deixi d'aprendre i faci un pla d'acció personal per continuar endavant després de superar el dol.

Com l'ajuda Savia Twins?

M'està ajudant a recuperar l'ànim per continuar endavant amb el meu projecte, acompanyant-me, donant-me suport i noves idees.

Quin projecte empresarial tirarà endavant ara?

Com que tinc clar que les meves competències i habilitats estan íntimament lligades a l'ampli món de les persones i les organitzacions, tinc en safata de sortida un projecte de consultoria de recursos humans i formació a la carta, adreçat a totes aquelles petites i mitjanes empreses que no tenen als seus equips directius, professionals de Recursos Humans. La meva idea és actuar com la seva assessora de capçalera, ajudant-les en l'estratègia i gestió del compromís dels seus empleats i empleades, mitjançant el meu assessorament, consell i ajuda en la selecció, formació, desenvolupament del talent, gestió del rendiment, polítiques retributives competitives i també potencials desvinculacions.