El futur de Banc Sabadell passa per una fusió amb una altra entitat, tot i que el grup que presideix Josep Oliu hagi optat, de moment, per continuar en solitari després de trencar el seu pla d'integració amb BBVA, segons coincideixen la majoria d'experts. Economistes de diferents universitats i escoles de negocis consideren que el banc, a la llarga, haurà de fusionar-se amb una altra entitat per guanyar grandària i poder competir en un mercat financer realment complicat, marcat pels baixos tipus d'interès i la baixa rendibilitat i per la crisi de la covid, que farà augmentar la morositat el 2021.

Malgrat això, també hi ha veus que valoren com a positiva la decisió del Sabadell, tant per als accionistes com per als treballadors, clients i el conjunt del sistema financer espanyol, i consideren que el banc té l'oportunitat de seguir en solitari de forma solvent.

Avanç cap a la concentració

El professor de l'IESE Xavier Vives considera que el Sabadell pot seguir per ara el seu camí en solitari, tot i que «el més probable» és que, donat la seva grandària, torni a ser un ferm «candidat» a participar en nous processos de consolidació. «No és impossible seguir sol, alguns com Bankinter ho fan, però l'important és que el sector ha de fer una gran reestructuració i el més probable és que es plantegin altres possibilitats de fusió d'aquí a un temps si aquesta no prospera», explica Vives.

«No sé si hi haurà fusió, però hi haurà fusions», destaca l'economista, que recorda que aquesta és una tendència estructural a tot Europa, també a Espanya. Vives, que aquest any ha rebut el Premi Nacional d'Investigació Pascual Madoz en l'àmbit de l'economia i que va ser conseller de CaixaBank, considera en qualsevol cas que «és difícil fer previsions» i que tot dependrà, en bona mesura, de l'evolució de l'economia, ja que si l'arribada de la vacuna comporta una recuperació «forta i ràpida», això pot donar lloc a un escenari més favorable per a la banca, donant-li més marge d'actuació, sense tanta pressió per participar en processos de fusió.

Per a Elisabet Ruiz, professora dels Estudis d'Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la ruptura amb el BBVA deixa el Sabadell, que ja estava en una situació «delicada», en una posició «crítica», el que l'obliga a buscar una «alternativa» per garantir la seva viabilitat.

«Fa més d'un any que se sabia que el banc tenia problemes i si s'ha plantejat la fusió és perquè està en una situació límit», assenyala aquesta experta en mercats financers, que no tanca la porta a una possible fusió amb Santander, Bankinter, altres bancs més petits o fins i tot una entitat internacional, encara que aquesta última opció la veu més difícil. «Però tot és possible», remarca.

Ruiz recorda que, per la relació de tamanys de les entitats implicades, l'operació BBVA-Sabadell «era més una compra que una fusió» i que en aquesta ocasió «el peix petit no s'ha deixat menjar pel gran», el que, en part, és positiu, ja que de l'altra manera «el Sabadell s'hagués desdibuixat i hagués desaparegut pràcticament del panorama estatal».

La ruptura de les negociacions, però, ha tingut un impacte negatiu en la cotització del Sabadell, que divendres es va deixar més d'un 13% en borsa: «El mercat està dient que el Sabadell necessita fusionar-se», destaca, tot afegint que el banc que presideix Josep Oliu pot seguir de moment operant en solitari. Però la pregunta és: durant quant de temps?

El professor de finances i expert en banca de l'escola de negocis EADA Rafa Sambola no dubta a valorar «negativament» la ruptura de les negociacions, just en un moment en què es necessiten «bancs consolidats, forts, ben capitalitzats i més eficients».

Un altre assumpte fonamental per a Sambola és la necessitat que tenen les entitats financeres de fer front a un important procés de digitalització, que implica una gran inversió. En aquestes circumstàncies, el professor d'EADA es pregunta si Banc Sabadell pot seguir «sol», ja que la fusió generava moltes sinergies i reducció de costos, cosa que l'entitat haurà de fer de totes les maneres.

En aquest sentit, Sambola considera una bona opció la venda de la filial britànica TSB, així com la venda dels bons de l'Estat que té l'entitat, la qual cosa pot servir per finançar el nou pla estratègic. Encara que aquest expert no descarta que es puguin tornar a reprendre les negociacions i que hi hagi certa pressió per part del Banc d'Espanya perquè així sigui, «aquest ha estat un mal començament». D'altra banda, Sambola creu que ara «poques núvies» li queden al Sabadell a Espanya i que la fusió «més lògica» era amb el BBVA, un «pas previ» per a les futures fusions paneuropees, que seran «el segon pas» de la consolidació bancària.

Reorientació del banc

El catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra i exconseller del Banc d'Espanya, Guillem López Casasnovas, creu que, després de la ruptura de les negociacions, el Sabadell pot explorar com a alternativa un pla de viabilitat que passi per concentrar l'activitat minorista a Catalunya i funcionar com un banc d'empresa a la resta d'Espanya i l'exterior.