Els accionistes de Bankia han aprovat aquest dimarts la fusió amb CaixaBank, que crearà la primera entitat d'Espanya i aspira, en paraules del seu futur president executiu, José Ignacio Goirigolzarri, a ser també "el millor banc" del país.

La fusió comptava amb el beneplàcit de l'Estat, el principal accionista de Bankia amb gairebé el 62% del capital, el que garantia l'aprovació en la Junta General celebrada aquest dimarts a València, però tot i així Goirigolzarri ha volgut demanar el màxim suport a l'operació.

Abans de la votació, ha destacat que el futur banc serà més rendible i això permetrà abonar un dividend més gran en efectiu i ha explicat que Bankia va voler avançar-se, davant d'una possible concentració del sector, per dur a terme una integració des d'una posició de major fortalesa financera.

I amb CaixaBank va trobar la possibilitat de crear un grup amb un volum d'actius superior a 660.000 milions, quotes de mercat properes al 25% i més de 20 milions de clients.

Goirigolzarri va fer especial èmfasi en la rendibilitat, ja que el nou grup espera més de 1.000 milions d'euros en sinergies: 290 milions anuals per la via de majors ingressos i un estalvi de costos de 770 milions a partir del 2023.

La fusió amb CaixaBank té l'aspiració de convertir-se en el millor banc d'Espanya per als seus clients, els seus equips i els seus accionistes. Un banc, a més, que sigui reconegut per la seva contribució a la societat, ha afegit Goirigolzarri.

Per al president de Bankia era fonamental trobar un soci amb una cultura i uns valors comuns per mitigar el risc d'implementació que tota fusió comporta, entre ells la reestructuració de la xarxa i els ajustos de plantilla, però ha insistit que CaixaBank és "el millor company de viatge".

Goirigolzarri ha volgut tranquil·litzar diversos dels accionistes, representants dels treballadors, que van preguntar per l'impacte de la fusió sobre l'ocupació, i ha assegurat que les xifres estan encara per definir i quan la fusió sigui una realitat es comunicaran als sindicats i començaran les negociacions.

Major benefici per als accionistes

El banquer ha destacat que l'entitat combinada preveu arribar el 2022 un nivell de 0,33 cèntims per acció, el que suposa un 28% més al que hauria obtingut CaixaBank sol i gairebé un 70% al de Bankia.

L'equació de bescanvi oferta de 0,6845 accions de CaixaBank per cada acció de Bankia suposa una prima sobre la cotització de Bankia el dia de l'anunci de l'operació del 20%, o del 28% sobre la mitjana dels tres mesos previ, indicador més comunament utilitzat.

Pel que fa a la rendibilitat, en termes de RoTe o rendibilitat sobre el capital tangible, l'entitat combinada podrà arribar a un 8,2% el 2022, molt superior al que aconseguirien les dues entitats de manera independent, el que permetrà distribuir majors dividends.

La fusió, a principis de 2021

Després de l'aprovació de la fusió per part de Bankia, ara queda que els accionistes de CaixaBank donin el seu vistiplau a l'operació aquest dijous i després cal esperar que els primers mesos el Ministeri d'Afers Econòmics doni llum verda a la integració, per al qual necessita un informe previ del Banc d'Espanya, del BCE i de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

Al final del primer trimestre la fusió podria culminar i el nou CaixaBank, nom que mantindrà, començarà el seu procés d'integració, que culminarà amb la integració tecnològica que, en principi, està prevista per a finals de 2021.

El nou grup naixerà amb la menor ràtio de morositat entre la gran banca espanyola i amb una de les majors taxes de cobertura.

El nivell de capital de màxima qualitat serà de l'11,6%, amb un coixí de capital, després dels ajustos i de la integració, de més de 310 punts bàsics sobre el nivell regulatori.

L'entitat parteix d'una posició àmplia de liquiditat, amb 128.000 milions en actius líquids, "una immillorable posició per seguir finançant empreses i famílies".

Àmplia presència

La xarxa de Bankia i CaixaBank tindrà presència a més de 2.200 municipis d'Espanya, a 290 dels quals serà l'únic banc present.

La nova entitat mantindrà la seu social a València i comptarà amb dues seus operatives: una a Barcelona i una altra a Madrid.