04 de desembre de 2020
04.12.2020
Diari de Girona

Oliver alerta que l’economia de la Costa Brava les passarà magres amb la pandèmia

El catedràtic de la UAB augura una recuperació complicada si no arriben les vacunes i els europeus no perden la por a viatjar a Catalunya

04.12.2020 | 00:38
El passeig de Platja d?Aro, aquest octubre.

Girona és un dels territoris catalans on la reuperació econòmica de la pandèmia serà més lenta, i és en bona part per la Costa Brava. La façana costanera gironina és l´epicentre del terratrèmol, l´indret lloc on les perspectives de recuperació són més pessimistes. El catedràtic emèrit d´Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver assegura que la Costa Brava patirà molt més que les comarques de l´interior amb més múscul industrial. I les passarà magres a causa de la seva dependència absoluta d´un turisme aniquilat per la por i les restricicons, i d´un comerç que ha patit de valent les dues onades que de moment ha deixat el coronavirus.

Oliver, que és l´autor de l´Anuari Econòmic Comcarcal del BBVA, assegura que els propers mesos seran «crucials» per veure el ritme recuperador de l´economia. En l´escenari optimista, si la vacuna arriba aviat i els visitants europeus perden la por a viatjar, la recuperació pot iniciar-se al llarg de l´any que ve, però a un ritme desigual a la província.

Per exemplificar-ho, Josep Oliver treu xifres i es remet als descensos d´afiliació a la Seguretat Social entre gener i setembre d´aquest 2020. I els compara per comarques i per sectors. Així, segons recull ACN, l´hostaleria ha patit un descens del 16% d´afiliació a l´Alt Empordà, del 15% al Baix i fins al 32% a la Selva. Per contra, a la Garrotxa ha estat del 9%, al Ripollès de l´1,7% i al Pla de l´Estany, del 0%. «Ja es veu on les caigudes són més intenses», explica l´autor de l´anuari. I amb el comerç passa el mateix. A la Selva, l´afiliació ha caigut un 8% i al Baix Empordà, un 5%. Per contra, a la Garrotxa el descens ha estat d´un 1%, al Pla de l´Estany d´un 2% i al Ripollès, aquest percentatge fins i tot s´ha incrementat (perquè aquí l´afiliació ha crescut un 4%). Oliver també indica que l´impacte del coronavirus a la indústria gironina serà «transitori». Tot depèn de la vacuna, de la llargada dels ERTOs i del turisme.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook