10 de desembre de 2020
10.12.2020
Diari de Girona

La patronal catalana avisa que les empreses estan «al límit»

Foment del Treball demana que les empreses rebin ajudes directes abans que acabi l'any Un informe calcula que almenys un 4% de les companyies de l'Estat es veuran obligades a dissoldre's

10.12.2020 | 00:00
La patronal catalana avisa que les empreses estan «al límit»

Foment del Treball va demanar ahir a les administracions de l´Estat que enviïn ajudes directes a les empreses abans que acabi l´any per evitar la seva dissolució. Durant la presentació de l´«Informe Conjuntura» corresponent al tercer trimestre, el secretari general adjunt de la patronal, Salvador Guillermo, ha subratllat que el teixit empresarial es troba en una situació «límit» i ha indicat que almenys un 4% de les companyies de l´Estat hauran d´abaixar la persiana de forma permanent. «El Banc d´Espanya xifra entre un 4% i un 8% les empreses que hauran de tancar, però només fan referència a aquelles que tenen una mica de coixí; [...] les dades no tenen en compte el taxista o el petit comerciant de la cantonada», ha remarcat. En la mateixa línia, fa pocs dies, Pimec qualificava d´almoines les ajudes repartides fins ara, advertia que la quantia de les pèrdues podria suposar el 40% del PIB català i que, en la situació actual, a l´entorn del 30% de les empreses es veurien abocades al tancament.

Per Foment, el timing esdevé «essencial» si es vol evitar «una destrucció de l´ocupació de caràcter permanent». Segons les dades recollides a l´informe, l´ocupació va caure un 6,2% interanual durant el tercer trimestre a tot l´Estat, un percentatge que equival a un descens de més d´un milió de llocs de treball. D´altra banda, la patronal assenyala que el dèficit consolidat va situar-se en el -6,8% del PIB i que l´indicador de confiança del consumidor del CIS a l´Estat va ser inferior al mes d´abril, fins ara el més baix de la sèrie.

A més, la patronal indica que Espanya serà un dels països que més trigarà a recuperar-se si no s´apliquen noves mesures per ajudar a reactivar l´economia. Segons l´informe presentat aquest dimecres, el PIB de l´Estat durant el quart trimestre de 2022 serà un 3,1% inferior respecte a l´últim trimestre de 2019. És la pitjor xifra en comparació amb la resta de les grans potències europees i molt més baixa respecte a la mitjana de la Unió Europea.

És per això que Foment ha fet una crida a les diferents administracions perquè accelerin el repartiment d´ajudes a les empreses. «Una mala i defectuosa gestió de les ajudes pot tenir efectes perniciosos sobre l´economia», assenyala en l´informe. En aquest sentit, la gestió de les ajudes resulta «un element diferenciador entre països, perquè els que millor les gestionin acceleraran la recuperació cap a nivells previs a la crisi», segons la patronal.

El Tribunal de Comptes de la Unió Europea ha alertat que el fons de recuperació no redueix el «risc de fallides massives» d´empreses i «d´adquisicions hostils» per part de companyies estrangeres. «No hi ha cap solució adequada per pal·liar la manca de liquiditat que afronten un nombre creixent d´empreses», asseguren els auditors europeus en un informe sobre les mesures econòmiques de la UE davant la pandèmia.

D´altra banda, el Tribunal de Comptes de la UE avisa que l´efectivitat del pla anticrisi pendent d´aprovació depèn de manera «crucial» de la seva bona implementació.

La producció industrial a Catalunya durant el mes d´octubre va caure un 5,8% respecte al mateix període de l´any passat, trencant la tendència a l´alça dels últims mesos. Segons les dades provisionals publicades per l´Institut Nacional d´Estadística (INE), la davallada de l´Índex de Producció Industrial a Catalunya (IPI) contrasta amb les dades del mes de setembre, quan l´índex va experimentar un creixement del 0,5%. La caiguda de la producció ve motivada per l´evolució de la fabricació de béns de consum durador i béns d´equip, que va reduir-se un 11,1% i un 10,6%, respectivament. Al conjunt de l´Estat, l´IPI va caure un 6,1% interanual durant el mes d´octubre, una taxa 5,5 punts inferior respecte al setembre.

A Catalunya, tots els sectors van presentar taxes interanuals negatives. A banda dels béns de consum durador i els béns d´equip, cal destacar la caiguda de la producció d´energia (-7%) i la dels béns de consum no durador (-6,1%). El sector dels béns intermedis va ser el menys afectat, amb una reducció de la producció de l´1% interanual.

Pel que fa a l´acumulat de l´any, la fabricació industrial a Catalunya és un 11,4% inferior al mateix període de l´exercici anterior arran de la crisi de la covid-19. Al conjunt de l´Estat, la caiguda acumulada de l´IPI és del 10,9% interanual.

Per comunitats, Extremadura, Aragó i Castella i Lleó són els únics territoris on la producció industrial va incrementar-se durant el desè mes de l´any. A Extremadura, la variació de l´IPI va ser del 26,2%, mentre que a Aragó i Castella i Lleó va ser del 5,1% i de l´1,3%, respectivament. Les Balears i Navarra, en canvi, van registrar les caigudes més accentuades, amb variacions negatives del 19,2% i del 20,3%, respectivament. Les majors caigudes durant el mes d´octubre van produir-se a la indústria del cuir i el calçat (-29,7%), a la fabricació de materials pel transport (-20,8%) i a la fabricació de maquinària i equip (-20%).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook