11 de desembre de 2020
11.12.2020
Diari de Girona

Catalunya deixa d'estar al capdavant del rànquing espanyol de competitivitat

La pandèmia ha aguditzat la tendència amb un impacte «sever» en l'economia catalana, afectada per la pandèmia i la «crisi institucional»

11.12.2020 | 00:50
Catalunya deixa d'estar al capdavant del rànquing espanyol de competitivitat

Catalunya ja no lidera les autonomies més competitives d´Espanya. És el que assegura l´últim «Informe de la Competitivitat Regional a Espanya 2020», editat pel Consell General d´Economistes d´Espanya, que adverteix a més que les comunitats autònomes que perdran més competitivitat per efecte de la pandèmia seran Balears, Catalunya i Canàries . La Comunitat de Madrid, Navarra i País Basc van ser les més competitives en el 2019. Per contra, segons l´informe, «la competitivitat de Catalunya encara que no arriba a caure, amb prou feines varia respecte a l´obtinguda el 2018, evidenciant un cert estancament».

El coordinador de l´informe, Patricio Rosas Martínez, va explicar durant la presentació de l´informe aquest dijous que «la competitivitat estructural augmentar de mitjana un 3,2% al 2019, en sintonia amb la desacceleració generalitzada que mostren les dades de la Comptabilitat Regional d´Espanya. Tot i això, va destacar que «s´han produït alguns canvis en la composició dels grups competitius, intercanviant Aragó i la Rioja seves posicions i perdent Principat d´Astúries un nivell». tot i això, «Comunitat de Madrid, Comunitat Foral de Navarra i el País Basc continuen sent les CCAA més competitives, mentre Extremadura, Andalusia i Canàries segueixen ocupant els tres últims llocs de el rànquing».

Sobre Catalunya, Rosas apunta que «es confirma l´atonia competitiva de Catalunya, davant el lleu i moderat dinamisme, respectivament, de Comunitat de Madrid i País Basc, i l´intens creixement de Comunitat Foral de Navarra». El règim fiscal navarrès ajuda a aquesta millor posició competitiva pel que fa a la resta de comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, l´informe assenyala la «crisi institucional» com a principal causa de la situació negativa dels indicadors «evidenciant un cert estancament». L´històric triangle competitiu d´Espanya, protagonitzat per Madrid, País Basc i Catalunya, sembla trencar-se per l´est.

Segons el parer de el president de el Consell General d´Economistes, Valentí Pich, «la covid està tenint un molt negatiu i intens efecte social i econòmic a nivell mundial, i de manera preocupant a Espanya i les seves Comunitats Autònomes, mostrant en tot cas impactes territorials molt dispars». En el cas de Catalunya, l´impacte de la pandèmia a l´economia seria «sever». Segons Pich, «l´emergència sanitària, social i econòmica que genera la pandèmia fa imprescindible elaborar estratègies clares i flexibles per promoure que el nostre país no només recuperi l´estat previ a l´aparició de virus, sinó que augmenti la seva competitivitat i emprengui una nova etapa de desenvolupament al més aviat possible davant un món que ha canviat «. Pel president dels economistes, «cal donar continuïtat a les polítiques immediates de curt termini adoptades, com la liquiditat transitòria a les empreses, la flexibilització del mercat de treball a través dels ertos, la concessió d´ajudes directes a sectors, i el suport a treballadors, famílies i col·lectius més vulnerables».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook