L'IPC anual puja una dècima el mes de novembre i se situa en un -1%, tancant el vuitè mes consecutiu en negatiu pels efectes de la pandèmia, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, si a l'octubre l'IPC interanual era del -1,1%, ara s'ha moderat molt lleugerament fins al -1%. A nivell mensual, entre octubre i novembre els preus han caigut una dècima, passant del 0,3% al 0,2%. A Espanya l'IPC es manté en el -0,8%, igual que a l'octubre, mentre que mes a mes registra una caiguda de tres dècimes, passant del 0,5% al 0,2%.

A Catalunya, la major influència positiva en la taxa anual de la inflació ha estat l'habitatge, l'electricitat, el gas i els altres combustibles, que malgrat registrar una taxa negativa del -2,5%, ha pujat considerablement respecte al -3,8% de l'octubre. El transport es manté en negatiu en el -5,4%, les comunicacions en el -4,3% i l'ensenyament en el -4,1%. En canvi, i tot i que segueixen amb un índex positiu, els aliments i les begudes alcohòliques empenyen l'IPC a la baixa, passant del 2,5% de l'octubre a l'1,3% d'aquest novembre.

Per demarcacions, a la de Barcelona la taxa anual de l'IPC va pujar una dècima fins al -0,8%, mentre que a Girona ho va fer en dues, passant del -1,7% al -1,5%. A Lleida, la variació anual va ser del -1,2%, respecte al -1,3% del mes anterior. Per últim, a Tarragona el descens va ser similar, tancant el novembre al -1,1%.

A Espanya, la major influència positiva en la taxa anual de la inflació, que s'ha mantingut en el -0,8%, és l'habitatge (-2,2%, gairebé un punt i mig més que el mes anterior). En canvi, els aliments i les begudes no alcohòliques baixen un punt malgrat mantenir-se en positiu, en un 1,3%. Això es deu a la caiguda de preus de la fruita, molt més forta que l'any passat. També hi tenen influència l'estabilitat de preus en peix i marisc, i la rebaixa de preus en llegums i hortalisses.

La taxa anual de l'IPC cau en vuit comunitats autònomes el mes de novembre, es manté a cinc i augmenta en quatre. Les majors caigudes són a Canàries i Múrcia, amb disminucions de tres dècimes. A les Illes i al País Valencià és on més creix la taxa anual dels preus, amb una pujada de dues dècimes.