Catalunya ha rebut 3.325 milions d´euros entre 2011 i 2019 dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) procedents de la Unió Europea. Segons les dades facilitades aquest dilluns pel Departament d´Agricultura de la Generalitat, el país ha rebut 2.390 milions d´euros en ajuts directes al sector agrari, un import que ha beneficiat vora 93.000 pagesos. Els més de 800 milions restants corresponen al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, un paquet d´ajuts amb una execució del 56% (460 milions d´euros) i un compromís d´inversió del 97,9%. Pel director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, el balanç sobre l´ús de les ajudes és «positiu» perquè «consolida un escenari on el sector agrícola aposta per mesures cada cop més sostenibles».

Segons va assenyalar la consellera del Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, es tracta d´una injecció econòmica «sense precedents» i que ha de servir per «transformar i modernitzar el sistema agroalimentari». En aquest sentit, Jordà ha recordat que la Generalitat té més de 3.000 milions compromesos en deu projectes que van «des d´enfortir les cadenes curtes de comercialització fins a la modernització del regadiu o la digitalització del sector».

Des del Departament d´Agricultura divideixen les ajudes de la PAC en dos pilars. El primer agrupa tota els ajuts directes que busquen donar suport a la renda dels agricultors i garantir la viabilitat econòmica de les explotacions agràries. Catalunya va rebre 2.390 milions dins aquesta línia, dels quals 265 milions corresponen a l´any 2019. El segon pilar fa referència al Programa de Desenvolupament Rural, que durant els últims anys ha rebut 810 milions. D´aquests, 404,9 van a càrrec del mateix Departament d´Agricultura, mentre que 348,6 milions provenen del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i 57,3 milions de l´Estat.