07 de gener de 2021
07.01.2021
Diari de Girona

Les restriccions abans de les rebaixes desesperen els comerços: «Queda resar»

Les associacions de botiguers veuen frustrada la seva «última esperança», alerten que les noves mesures podrien suposar el tancament del 30% del teixit comercial català i demanen ajudes directes proporcionals a la magnitud de la crisi

07.01.2021 | 00:28
Les restriccions abans de les rebaixes desesperen els comerços: «Queda resar»

Les noves restriccions s'han carregat «l'última esperança» dels comerços. Després d'una campanya de Nadal «irregular i descafeïnada», les botigues encaraven les rebaixes amb un cert optimisme.

«Era l'última oportunitat de fer vendes o treure l'estoc abans d'afrontar uns mesos que ja es preveien durs», explica el president de la Fundació Barcelona Comerç, Salva Vendrell. Ara, les associacions de comerciants alerten que les noves restriccions podrien «abocar» al tancament definitiu de fins a un 30% del teixit comercial català. «Queda resar», lamenta el president de PIMEComerç, Alex Goñi. Les entitats reclamen deixar d'estar «criminalitzades» i exigeixen ajudes directes proporcionals a la magnitud de la crisi.

Dilluns, el Procicat va aprovar el confinament municipal durant deu dies. Així mateix, va decretar el tancament del comerç no essencial els caps de setmana i el cessament de l'activitat de centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats. Les noves restriccions, en vigor a partir d'avui, coincidiran de ple amb la campanya de rebaixes.

Després d'una campanya de Nadal «trista i complicada», les rebaixes eren «l'última esperança» per a molts comerciants.

La incertesa provocada per la pandèmia, el tancament dels centres comercials i la restauració durant prop d'un mes i mig i les restriccions horàries i d'aforament han provocat un descens interanual de la facturació entre novembre i desembre.

En concret, els comerços adherits a Comertia han registrat una baixada dels ingressos del 19,4% al desembre, sense tenir en compte l'alimentació bàsica. Les vendes previstes per al gener no havien de servir per «salvar» la campanya de Nadal, sinó per ajudar les empreses a aguantar durant els pròxims mesos. «La campanya de rebaixes no esmenava, ni de bon tros, bona part de les pèrdues arrossegades des de març, sinó que era un element de subsistència», assegura el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené.

Ara, davant les restriccions anunciades pel Govern, els comerciants preveuen un descens de la facturació del 18% en ple període de rebaixes. «És un desastre total», resumeix el president de PIMEComerç. «Caldrà veure si els clients esperen a la tercera setmana de rebaixes per fer la despesa o si seran més compres perdudes», afegeix el president de la Fundació Barcelona Comerç.

Vendrell preveu recuperar una part de les vendes de les rebaixes un cop finalitzin les restriccions i assegura que hi ha un gran nombre de clients que esperen aquesta època per poder fer despesa. Tot i això, afirma que no té «gaire sentit» allargar el termini de les rebaixes per compensar el tancament d'aquests deu dies. «Les vendes reals es fan les dues primeres setmanes. Després, queda una part de compra més residual», afirma.

El president de la Fundació Barcelona Comerç assegura que les associacions de comerciants treballaran per promoure les vendes físiques de dilluns a divendres i faran «el possible» perquè els consumidors es desplacin a les botigues en aquest període. Una part de la campanya també s'haurà de fer en línia i s'hauran de potenciar les xarxes per captar nous clients.

«Les noves restriccions només generen desconfiança i tornen a estigmatitzar el comerç. Poden fer que molts empresaris tirin la tovallola perquè vegin que aquest no és el principi del final com se'ns havia dit», lamenta Vendrell. La campanya de Nadal –compresa entre el Black Friday i dues setmanes després del final de les rebaixes- representa generalment entre un 30% i un 35% de les vendes totals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook