El col·lectiu Economistes pel Benestar, integrat al Col·legi d'Economistes de Catalunya, ha xifrat en 9.107 milions d'euros anuals la quantitat que necessitaria el país per resoldre els seus problemes d'infrafinançament. Segons l'estudi «Com millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya?», presentat ahir, això suposaria incrementar els recursos del Govern provinents del model de finançament en un 36% i que l'Estat, a més, efectués la inversió en Rodalies. L'informe assenyala que Catalunya és la comunitat que disposa de menys recursos en termes reals per habitant i situa en 16.000 milions -el 8% del PIB català- la diferència entre els impostos que els catalans paguen a l'Estat i la despesa que fa el Govern espanyol a Catalunya.

Segons l'estudi, l'infrafinançament dels serveis públics de Catalunya s'explica pel model de finançament autonòmic, pel baix nivell d'inversió del Govern central al territori i pel model territorial de l'Estat, el qual «afavoreix la hipercapitalitat de Madrid» i permet a la Comunitat de Madrid practicar «un dúmping fiscal enormement insolidari».

Alhora, recorda que Catalunya aporta una mitjana de 3.224 euros anuals per habitant al sistema de finançament, mentre que rep 2.393 euros, sent la penúltima comunitat que menys percep. En aquest sentit, manifesta que «si Catalunya pogués ingressar i administrar directament els seus ingressos, podria resoldre les mancances dels serveis públics».