Salut va rebre ahir les primeres 31.780 dosis de la vacuna d'AstraZeneca, que es preveuen començar a administrar avui a la tarda, una vegada s'hagin validat. Aquestes dosis van destinades a professionals de les farmàcies ?col·legiats i auxiliars? i fisioterapeutes, que seran citats en un dels 37 centres de vacunació previstos. També es començaran a vacunar aquesta setmana funcionaris de presons i cossos de seguretat i d'emergències. Paral·lelament han arribat 64.530 dosis de Pfizer i es preveu que n'arribin 17.100 de Moderna, que serviran per als col·lectius ja prioritzats i per reprendre primeres dosis (15.000 de Pfizer i 11.000 de Moderna). En total, es preveuen administrar més de 100.000 dosis els propers dies.

«Les dosis es repartiran per centres penitenciaris i pels espais on cossos de seguretat i emergències també podran ser vacunats», va indicar Vergés.

D'altra banda, es continuaran administrant les vacunes de Pfizer i Moderna, després dels problemes de subministrament de les últimes setmanes. Amb les noves partides, es reprèn l'administració de primeres dosis d'aquestes vacunes i també es completarà el procés d'immunització amb segones dosis. De moment, 196.537 persones han rebut la primera dosi de la vacuna de la covid-19 a Catalunya i 127.047, la segona, segons la darrera actualització del Departament de Salut.

Indicadors positius i amenaces

Seguidament, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va recordar que els canvis en les restriccions que entren en vigor es van prendre per «donar aire» a alguns sectors i a l'esforç de la ciutadania davant uns indicadors que evolucionen «positivament», però va insistir que «no s'han d'interpretar com un relaxament» perquè les amenaces són «altíssimes».

Les amenaces són sobretot la variant britànica del coronavirus, més contagiosa i que ha impactat de forma dràstica en altres països de l'entorn, i el nivell de tensió del sistema sanitari, que continuarà en les properes setmanes. Finalment, Vergés va dir que s'està treballant en uns nous protocols perquè es pugui «recuperar vida» a les residències.