Les exportacions de productes agroalimentaris catalans han superat per primera vegada el llindar dels 11.000 milions d'euros. En concret, l'any 2020, tot i la covid-19, es va arribar al nou rècord d'11.435,01 milions en vendes internacionals del sector, un 6,62% més que l'any anterior. Segons dades recollides per Prodeca, el sector de la carn i el Fine Food han liderat el comerç exterior amb una especial incidència a la Xina, que pel que fa a la carn s'ha convertit en el primer mercat. Tot plegat fa que Catalunya hagi superat per primera vegada Andalusia i que l'agroalimentari sigui el segon sector en exportacions al país. Malgrat el context positiu, el tancament de la restauració ha passat factura a les vendes de vi que han patit una caiguda del 10,14%.

El director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, defineix la situació que viu el sector agroalimentari català comparant-la en termes futbolístics que es troba «jugant a la Champions» en el món de l'alimentació. I es que tot i l'efecte de la pandèmia i l'alentiment del comerç internacional, el sector de l'alimentació a Catalunya ha assolit el 2020 un nou rècord exportador. En comparació al 2019, les exportacions agroalimentàries han augmentat un 6,62% en valor i un 6,95% en volum, i són l'únic sector econòmic que creix en un any negatiu pel comerç a Catalunya.

El sector carni -liderat per companyies de les comarques gironines- manté el lideratge pel que fa a les exportacions amb un 40,16% del total, que són 4.591,80 milions. Hi ha un increment de volum de l'11,68% respecte al 2019, i el valor ha crescut un 13,90%. El porcí representa el 66,18% i el 26,58% del valor de les exportacions. Aquest sector creix un 15,19% especialment gràcies a les exportacions a la Xina, que s'ha convertit en el primer mercat pel sector i ha superat França i el Japó. L'increment del porcí contribueix positivament a la taxa de variació anual de les exportacions en un 56%.

Segons Prodeca, el sector de l'alimentació es consolida com a motor de l'economia catalana i se situa, per primera vegada, com a segon sector econòmic exportador de Catalunya, superant el de béns d'equipament. En un any marcat per la crisi desencadenada per la covid-19 i en particular per la incidència de les polítiques proteccionistes de l'Administració Trump als EUA o la incertesa de la resolució del Brexit, el sector agroalimentari català ha demostrat la seva resiliència i és l'únic que augmenta les seves exportacions.