El Govern català planifica 19 projectes per potenciar el transport de mercaderies per ferrocarril i treure camions de les carreteres dins l'estratègia logística per a la internacionalització de l'economia. Un dels principals objectius és descongestionar l'activitat logística a l'àrea metropolitana i reduir les emissions de CO2. Així mateix, aquest full de ruta busca que la connexió entre el corredor mediterrani i els centres industrials i logístics permeti que els trens transportin el 20% de les mercaderies d'aquí a 10 anys. Actualment, el ferrocarril només en transporta el 5%.

Així ho va explicar el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, després de presentar aquesta planificació fins al 2040 a sectors econòmics i socials i agents públics i privats de la logística des de les instal·lacions d'ICL al Port de Barcelona.

Corredor mediterrani

També va intervenir en la presentació el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que va posar en valor el paper del sector logístic, com «l'amic invisible que no ha fallat en els mesos crítics de la pandèmia» i va enviar un missatge al Govern espanyol perquè «s'afanyi a acabar de desenvolupar les infraestructures» com el corredor mediterrani. «L'Estat espanyol té potencial logístic i no ho sap», va lamentar.

El text constitueix un full de ruta fins al 2040 per consolidar en el marc de la transició ecològica el sistema logístic català, que representa el 14% del PIB. Entre les 60 accions planificades, destaquen el pla de reconversió de sòl industrial que ha quedat obsolet en logístic competitiu; la consolidació de la tercera corona logística en els eixos transversal i de l'Ebre; la coordinació de nodes logístics, industrials i intermodals al Corredor Catalunya-Aragó-Madrid; la potenciació de la multimodalitat; la implantació d'apartadors ferroviaris a les vies principals; el pla de promoció de Lleida com a hub agroalimentari o la distribució urbana de mercaderies.

Alguns dels projectes més destacats, segons Gavín, són la finalització del Logis Intermodal Empordà amb la presència «molt aviat de grans empreses logístiques que faran de motor econòmic» del territori, així com la plataforma d'autopista ferroviària del port, que està «assolint les fites de tramitacions ambientals i urbanístiques» per tal que l'enclavament barceloní sigui la primera terminal ferroviària de l'Estat.